nieuws

Snelwisselsysteem van Kinshofer spaart tijd

Branche

Rigter bouwde op een project in Noord-Duitsland diverse grijpers op machines van een Oostenrijkse bouwer om naar het Rigter-Kinshofer snelwisselsysteem. Dit is een mechanisch systeem met een zware pen-busverbinding. Hiermee kan het draaistuk altijd aan de kraan blijven hangen, voor razendsnel wisselen van aanbouwdelen.

Snelwisselsysteem van Kinshofer spaart tijd

Het snelwisselsysteem van Rigter-Kinshofer is gemonteerd op diverse kranen van Febhelmayer, een van Oostenrijks grootste bouwondernemingen. De machinist kan met deze snelwissel in zijn eentje eenvoudig van aanbouwdeel veranderen. Er hoeven slechts twee slangen en een pen gewisseld te worden.

Dit levert Febhelmayer veel tijdswinst op, zegt Rigter. ‘Op het project in Noord-Duitsland worden dagelijks om en om stenen, zand en metselzand geladen, naast ander materiaal. Dat betekent vaak wisselen en nu kan dat sneller en gemakkelijker.’

Snelwisselsysteem goed bestand tegen zijdelingse krachten

Het levert niet alleen tijdswinst op. ‘Het grote voordeel van onze snelwissel ten opzichte van andere systemen is dat hij zeer goed bestand is tegen zijdelingse belastingen. Andere fabrikanten werken vaak met conische- of haaksystemen. Dat werkt ook goed. maar als de machinist er zijdelings aan trekt of wanneer de grijpers te groot zijn, dan treedt eerder speling op.’

De snelwissel van Rigter-Kinshofer gebruikt een rechte bus in plaats van een conische. ‘Daarmee worden de zijdelingse krachten beter verdeeld, wat de levensduur verlengt. Het systeem is geschikt voor kranen van 60 tot 200 ton’, aldus de Kinshofer-importeur uit Eemnes. De ombouw werd in twee dagen uitgevoerd op het Duitse waddeneiland Wangerooge.

Reageer op dit artikel