blog

3D-gps op machines: koop, lease of huur?

Branche

U besluit te gaan werken met een 3D-gps-systeem op uw machine(s). Maar wat is wijsheid; kopen, leasen of huren? In deze blog zetten we de plussen en minnen van de verschillende financieringsvormen kort en krachtig voor u op een rij. Doe er uw voordeel mee!

3D-gps op machines: koop, lease of huur?

Een 3D-gps-systeem op uw machine helpt u om uw werk slimmer te doen. U werkt hiermee nauwkeuriger, efficiënter en rendabeler.

De systemen van Topcon worden voornamelijk toegepast op alle typen graafmachines, maar ook op wielladers (shovels). Daarnaast zijn er nog bulldozers, motorgraders en andere machines waarop de systemen kunnen worden gebruikt.

Machines moeten eerst worden voorbereid

Om te kunnen werken met 3D-gps-systemen moeten de machines eerst voorbereid worden. Dit houdt in dat alle bekabeling al wordt aangebracht, zodat de machines klaar zijn voor koppeling aan het systeem.

Ook alle sensoren die nodig zijn voor correcte werking van het systeem worden tijdens de voorbereiding al geplaatst. Ook de masten met bekabeling voor de gps-antennes worden al  geplaatst. Vervolgens komt de keuze: gaat u het systeem erbij kopen, kiest u voor lease of huurt u een systeem wanneer het nodig is?

Kopen: relatief weinig meerkosten

Belangrijk is het antwoord op de vraag hoe vaak u de machine met gps-apparatuur gaat gebruiken. Maar ook de hoogte van de investering speelt een rol. Koopt u een compleet nieuw systeem, dan is dat een veel grotere investering dan alleen maar de kosten van het voorbereiden, dus de bekabeling en sensoren aanbrengen op de machine.

De kosten van de voorbereiding zijn enkele duizenden euro’s extra op een machine van vaak meer dan honderdduizend euro. Vaak krijgt u vanuit de machinedealer al een kant-en-klare machine aangeboden, dus inclusief 3D-gps-systeem. Deze vorm van gemak is voor veel bedrijven die al langer werken met 3D-gps-systemen een belangrijke reden om te kiezen voor kopen.

Leasen: geen grote investering

De aanschaf van nieuwe machines is een grote investering. Daarom kiezen veel bedrijven voor een leaseconstructie. Het hele bedrag hoeft dan niet ineens op tafel te komen, maar wordt in overzichtelijke (maand)termijnen betaald.

Omdat het slechts een relatief klein bedrag extra kost om het 3D-gps-systeem mee te leasen, is dat een logische optie voor bedrijven die er toch al mee werken. Bovendien levert leasen ook enkele boekhoudkundige voordelen op. Bij het leasen van een machine wordt dus vaak ook de machinebesturing mee geleaset.

Huren: alleen wanneer u het nodig heeft

Bedrijven die net beginnen met het toepassen van deze technologie, vinden het vaak moeilijk om een inschatting te maken. Hoe vaak gaan we het gebruiken? Hoe gaan we het terugverdienen? Hoe gaan onze werkprocessen veranderen?

Het zijn vragen die vaak voorkomen. Deze bedrijven kiezen er vaak voor om hun nieuwe of bestaande machines wel te laten voorbereiden voor het werken met een 3D-gps-systeem. Doordat de complete infrastructuur aanwezig is, dus de bekabeling en sensoren, is de machine helemaal klaar voor gebruik met een gps-systeem. Zo’n systeem kunt u huren wanneer u het nodig heeft. Topcon zorgt dat de 3D-set helemaal is geconfigureerd en volledig bedrijfsklaar is, zonder dat u er nog iets voor hoeft te doen. Het is voor u slechts een kwestie van aansluiten en u kunt een 3D-tekening laden.

Meer weten? Neem vrijblijvend contact op met Topcon.

Dit artikel is gesponsord door Topcon.

Reageer op dit artikel