blog

Sialtech: nauwkeuriger en sneller data inwinnen, analyseren en presenteren

Branche

Sialtech is een van de grootste veldwerkbureaus van Nederland. Het bedrijf is ambitieus en groeit. Investeringen in de nieuwste technologieën konden niet achterwege blijven. En met resultaat, want Sialtech werkt nauwkeuriger, sneller en veiliger dan ooit.

Sialtech: nauwkeuriger en sneller data inwinnen, analyseren en presenteren

Hoe is de gesteldheid van de waterbodem? Wat is de kwaliteit van de grond op de plaats waar fabrieken staan? Of: kunnen jullie binnen korte tijd peilbuizen plaatsen midden in het historische centrum van een stad? Bijna geen opdracht is Sialtech te moeilijk. Al moet de boorstelling door een 25 centimeter dikke laag beton of zijn er vluchtige stoffen in het grondwater op te sporen.

Actief in binnen- en buitenland
Sialtech heeft vier vestigingen verspreid over ons land. Van daaruit gaan de veldwerkers op pad om grondboringen en veldmetingen te verrichten en om aan monstername te doen. Projecten in het buitenland zijn geen uitzondering. Zo is er recent bodemonderzoek gedaan bij staalfabrieken in België en bij een wasserij in Zweden. De opdrachtgevers zijn vooral milieuadviesbureaus die werken voor overheden, aannemers of de petrochemische industrie.

Overal nauwkeurig werken
Sialtech onderscheidt zich doordat de opdrachtgever geen omkijken heeft naar het veldwerk. Niet in de laatste plaats omdat het bedrijf voor ieder type boring geschikt materieel in huis heeft. Onlangs investeerde het bedrijf bijvoorbeeld in sonische boormachines, zodat ook door heel zwaar gesteente kan worden geboord. Maar dat is niet de enige investering van het afgelopen jaar. Directeur Henk Nijmeijers van Sialtech: “We hebben zes Topcon gnss-systemen aangeschaft. Nu weten we tot op de centimeter nauwkeurig waar een monster is genomen, zowel op het horizontale als het verticale vlak. De dieptemeting gebeurt met de boormachine. Maar het horizontale vlak wordt gemeten met gps. Ook de hoogte van het maaiveld en of de boring bijvoorbeeld op 2 meter NAP of plus 10 meter NAP begint.”

Geautomatiseerd werkproces
Het Topcon-systeem slaat de meting pas op bij een bepaalde nauwkeurigheid en automatische correctie gebeurt via het onafhankelijke netwerk van het bedrijf 06-GPS. De gegevens zijn snel in te lezen in de computerprogramma’s van Sialtech, zodat de locatie van de meting in no time bekend is. Sinds 2015 gebruiken de veldwerkers TerraIndex op hun veldboeken. Deze veldwerkapp zorgt voor een veilige en snelle informatieverwerking- en uitwisseling tussen veld, kantoor en de opdrachtgever.

Snel bij de klant
Dankzij een koppeling die tot stand is gekomen in samenwerking met TerraIndex (voorheen I.T. Works, automatiseerder in milieu- en bodemonderzoek) en Topcon, kunnen de veldwerkers ook de inmetingen doen via de TerraIndex app. “Van het exacte boorpunt tot aan alle informatie die nodig is van de monsters, alles ligt nu vast in TerraIndex. Daarmee is de informatieketen compleet en kunnen de boorgegevens nu nog sneller bij de opdrachtgever zijn. En daar gaat het uiteindelijk om”, besluit Henk.

Meer weten? Neem vrijblijvend contact op met Topcon.

Dit artikel is gesponsord door Topcon.

Reageer op dit artikel