artikel

Rechtbank veroordeelt machinist vanwege overlijden uitvoerder

Branche

Rechtbank veroordeelt machinist vanwege overlijden uitvoerder

Een 30-jarige kraanmachinist is door de rechtbank in Den Bosch veroordeeld tot een taakstraf van 120 uur. Hij veroorzaakte in 2017 een ongeval waarbij een man gewond raakte en uiteindelijk overleed. De rechtbank verwijt hem ‘aanmerkelijke onvoorzichtigheid en onachtzaamheid’.

De straf komt overeen met de eis van de officier van justitie. De mannen waren in augustus 2017 bezig met het plaatsen van portacabins bij een voetbalclub in Heesch. De kraanmachinist bestuurde de hijskraan terwijl het slachtoffer zonder helm op een portacabin stond die aan de hijskraan hing. De kraanmachinist zwenkte met de hijskraan, toen het slachtoffer net twee van de vier hijskettingen had losgemaakt. Een van de hijskettingen raakte het slachtoffer en waardoor hij van de portacabin viel. Het slachtoffer overleed een dag later aan zijn verwondingen.

De rechtbank meent dat het tragische ongeval voorkomen had kunnen worden. ‘De verdachte had zijn werkzaamheden moeten staken op het moment dat hij constateerde dat een persoon zich zonder helm en valbescherming op het dak van de portacabin begaf.’

‘Kraanmachinist ernstig tekortgeschoten’

De rechtbank realiseert zich dat het slachtoffer zelf werkzaam was in de bouw en op de hoogte moet zijn geweest dat een helm en valbescherming in deze situatie verplicht was. ‘Desalniettemin rust op de verdachte als kraanmachinist een eigen verstrekkende verantwoordelijkheid om geen bewegingen met de kraan te maken als hij constateert dat de veiligheid onder (het bereik van) de kraan niet is gewaarborgd.’ Volgens de rechtbank is de kraanmachinist daarin ‘ernstig tekortgeschoten’.

Naar het oordeel van de rechtbank had verdachte, die verantwoordelijk was voor het hijsen, anders moeten en kunnen handelen en is sprake geweest van een ‘aanmerkelijke mate van verwijtbare onvoorzichtigheid en onachtzaamheid’ zijnerzijds. De rechtbank acht het aan verdachte ten laste gelegde feit ‘dood door schuld’ wettig en overtuigend bewezen.

Bouw moet doordrongen raken van risico’s

De officier had zich twee weken tijdens de zitting fel gekant tegen de huidige praktijk in de bouw. Het ongeluk met de kraanmachinist in Heesch staat volgens hem symbool voor veel dingen die misgaan in de bouw. Met veiligheid wordt te nonchalant, om niet te zeggen, onverschillig omgesprongen. ‘Er worden dagelijks risico’s gelopen. Dat is redelijk dramatisch.’ De officier zag met zijn eigen ogen een persoon op een bouwproject in Utrecht op een container staan, terwijl deze verplaatst werd. ‘Er hoeft maar iets mis te gaan, en dan zijn de gevolgen niet te overzien. Het zou mooi zijn als de sector daarvan doordrongen raakt.’

Het dodelijke slachtoffer, Paul Verstegen was vader van drie kinderen en vrijwilliger bij de voetbalclub. Hij had een eenmansbedrijf in bouwbegeleiding. Bij de klus in Heesch was hij uitvoerder.

‘Een helm is wel verplicht, daar hebben we het over gehad’, zei de kraanmachinist twee weken geleden tijdens de zitting. ‘Maar ik ben zijn ondergeschikte. En als de veiligheid verder niet in het geding komt, is hij er zelf voor verantwoordelijk om een helm op te zetten.’

Rechtbank begrijpt: veiligheidsmaatregelen worden niet onder alle omstandigheden nageleefd

De rechtbank ziet in dat ‘de werksfeer op een werkterrein en de onderlinge werkverhoudingen op basis van bijvoorbeeld ervaring en leeftijd van de aanwezige werklieden er in de praktijk toe kunnen leiden dat de benodigde veiligheidsmaatregelen niet strikt worden nageleefd’. Maar door toch een straf op te leggen wil de rechtbank ‘ook de ernst van de potentiële gevolgen van het niet naleven van verplichte veiligheidsmaatregelen tot uitdrukking brengen’.

 

Reageer op dit artikel