artikel

Heijmans rondt ontmanteling marinevliegkamp Valkenburg na 5 jaar af

Branche

Heijmans rondt ontmanteling marinevliegkamp Valkenburg na 5 jaar af

De sanering en sloop van vliegveld Valkenburg is klaar. Heijmans had 5 jaar nodig om het marinekamp van 250 ha te ontmantelen. De oude startbanen worden hergebruikt bij de herinrichting tot duurzame woonwijk met 5.000 huizen. De locatie wordt volledig zelfvoorzienend voor energiegebruik.

De sloop en sanering van het terrein heeft ongebruikelijk lang geduurd, maar was ook erg complex. Heijmans haalde het sloopcontract met een waarde van 8,5 miljoen euro binnen en begon 2014 aan de klus. Tijdens de uitvoering was vorig najaar een dodelijk ongeval met een graafmachine te betreuren. Nog net voor de bouwvak dit jaar is het terrein opgeleverd.

 

Hergebruik en bunkers

Het grootste deel van de vrijkomende materialen is duurzaam hergebruikt voor andere projecten. Het terrein is gesaneerd, gedetecteerd en ook ontdaan van niet gesprongen explosieven uit de Tweede Wereldoorlog.

Tijdens de ontmanteling zijn diverse loopgraven, munitie, wapens en onderdelen van een gevechtsvliegtuig gevonden. Ook is een zeldzame bunker (Vf261) ontdekt; het enige exemplaar in Nederland. Het archeologisch onderzoek leverde daarnaast vondsten op uit de Romeinse tijd.

De looptijd en het contract waren zo opgesteld dat de aannemer vrijkomende materialen zo goed mogelijk kon hergebruiken voor andere projecten. De  gebouwen, brandstofvoorzieningen en startbanen zijn uiteindelijk verwerkt tot menggranulaat. Het Rijksvastgoedbedrijf  hergebruikt dit materiaal komende tijd deels voor de ontwikkeling van bouwwegen en ophogingen op hetzelfde terrein.

Hergebruikt sloopmateriaal

  • 120.000 ton betongranulaat wordt verwerkt in de nabij gelegen Rijnlandroute
  • 100.000 ton asfalt is gefreesd en gebroken teruggeleverd aan diverse asfaltmolens als grondstof voor nieuwe mengsels
  • 20.000 ton silex (natuursteen) is in verschillende fracties gezeefd. Grove stukken zijn gebruikt als golfbrekers in een dijkproject in de Waddenzee. Middelgrote stukken zijn gebruikt als drainage. Kleine stukken zijn gemengd tot bomengranulaat
  • Vrijgekomen EPS (piepschuim)blokken zijn op diverse projecten gebruikt als ophoogmateriaal
  • Vrijgekomen rioolbuizen zijn gebruikt bij de aanleg van tijdelijke bouwwegen als riolering in andere projecten

 

5.000 woningen

De gemeente Katwijk en het Rijksvastgoedbedrijf slaan de handen ineen bij de ontwikkeling van de mega-bouwlocatie, de grootste woninglocatie bij Den Haag en Leiden. Zij verwachten dat eind 2020 de eerste nieuwe woningen klaar zijn. De inzet is een volledig duurzame en gasvrije woonwijk te bouwen. Van de 5.000 te realiseren huizen wordt 10 procent gereserveerd voor expats.

De ambitie is een afwisselende woonwijk te maken: “Dat er veel variatie komt in woningtypen en in uiteenlopende prijsklassen. Van vrije kavel tot appartement en van eengezinswoning aan de duinrand tot een moderne villa aan het water. Circa 500 woningen krijgen een hogere prijsklasse en zijn bestemd voor de internationale woonmarkt.”

Reageer op dit artikel