artikel

Sloopsector jaagt met Demolition Day op jong talent

Branche

Sloopsector jaagt met Demolition Day op jong talent
Kees de Groot

In de strijd om jong talent lanceren slopers hun eigen open dag: Demolition Day. Dolgraag wil de geboren sloper Kees de Groot Nederland laten zien hoe veelzijdig het vak is. Een gesprek over de emancipatie van het slopersvak. Over slopen en ontmantelen, of moeten we zeggen: amoveren?

Hij is een geboren sloper, maar in zijn blauwe jasje kan hij net zo goed doorgaan voor een springruiter. Kees de Groot. Een interview op locatie over de allereerste open dag voor slopers, maar ook over instroomproblemen, slopen met watjes en minderwaardigheidscomplexen. ‘Timmerman wordt gezien als een vak, maar slopen is qua techniek minstens gelijkwaardig.’ De Groot is voorzitter van VERAS, de branchevereniging voor sloopaannemers en asbestverwijderingsbedrijven, die de open dag organiseert.  

‘Als het moet, werken we zeven dagen per week’

Blauw staal en glas. Twee mannen verwijderen op hoogte geblindeerde ramen vanuit een oranje hoogwerker. Iedereen mag meekijken, en ook de beveiligingscamera’s zijn er getuige van. Opgeruimd staat netjes. In Alkmaar ontmantelt C.A. de Groot Sloop- en Demontagetechniek het politiebureau. Van het soort dat je in Nederland wel meer ziet staan. 

Sloop van het oude politiebureau in Alkmaar.

Daar komt Kees de Groot aangelopen. Hij heeft haast, het zijn drukke tijden. ‘Als het moet, werken we zes, zeven dagen in de week.’ 

Koffie. Persoonlijk gezet. Door naar Demolition Day. Oftewel: de allereerste open dag van sloopbedrijven. De Groot kijkt ernaar uit. ‘Slopen is veel meer dan hokjes in elkaar douwen, opladen en storten.’ 

De sloopsector is eigenaar van 20 miljoen ton aan grondstoffen

Het is even wennen. Slopen is slopen niet meer? Praat even met Kees en termen als ‘circulair’ en ‘asbest saneren’ vliegen je om de oren. Het Klimaatakkoord? Kansrijk. Onze sector is goed voor 20 miljoen ton bouw- en sloopafval per jaar. Maar je kunt het ook zien als grondstoffen. Wij zijn daar eigenaar van.’ 

Soms slaan we wel door, met circulair, geeft hij toe. ‘Een oude wc-pot gebruiken in nieuwbouw klinkt leuk, maar daar is geen markt voor.’  

Een man van goed fatsoen. Sloperstaal? In geen velden of wegen. Het slopersvak is een ‘professioneel en volwaardig vak’, laat dat duidelijk zijn. 

Twaalf deelnemers aan Demolition Day

De deelnemende bedrijven zijn: Lagemaat, Van der Bel, Schijf, Bork, RGS, Sagro, Laarakkers, Struijk, Gebroeders Snellen, Gubbels Bedrijven, Dusseldorp, en het bedrijf van Kees de Groot, de C.A. de Groot Groep.
Demolition Day wordt gehouden op zaterdag 22 september. Kees de Groot toont hoe zijn bedrijf in het hartje van Alkmaar een oude bioscoop sloopt. ‘Gevaarlijk? Nou ja we kunnen natuurlijk niet alles laten zien. Met vergunningen hebben we geen problemen. Maar je moet er wel op tijd bij zijn.’

De romantiek is er nog wel degelijk

Twijfel. Spreekt hier een sloper? Straks zegt hij nog dat hij en zijn achterban de chirurgen van de gebouwde omgeving zijn. Hij heeft misschien nog gelijk ook, maar waar zijn de tattoos? Waar is de romantiek van explosieven en kogels? ‘Die romantiek is er nog wel’, zegt Kees. ‘Gebouwen laten exploderen doen en deden we in Nederland sowieso nauwelijks. Er bestaan ook veel misverstanden over slopen.’ 

Als zoon- en kleinzoon van een sloper weet Kees er alles van. Al als kleine jongen werd hij tijdens vakanties de ‘puinhoop’ opgestuurd door z’n vader . Met succes: vier vrienden die hij al van jongs af aan kent, werken nog steeds bij het bedrijf. 

Slopen? Aan mij niet besteed, dacht Kees eerst. Pas op zijn 22ste, na een hbo-studie Small Business, trad hij in de sporen van zijn familie. Ze zullen trots op hem zijn. Deze man zet de geëvolueerde sector in de schijnwerpers en lanceert binnenkort Demolition Day. 

De sloopsector strijdt met de bouw om personeel

‘Het idee komt voort uit de Dag van de Bouw’, zegt De Groot. ‘We wilden een eigen dag. Een bouwer is niet per se een sloper en andersom ook niet. In zekere zin strijden we met de bouw om personeel. Als sector moeten we ons profileren. Laten zien wat wij doen en kunnen. Laten zien dat we innovatief zijn. Dat we actief betrokken zijn bij de circulaire economie.

‘Kom de sloop in!’, klinkt de oproep aan jongeren. De doorgroeimogelijkheden zijn groot en baangaranties liggen in feite voor het oprapen.  

Twee mbo-opleidingen voor de sloop

Er is ook een keerzijde: het slopersvak staat onder druk. De aanwas blijft uit, de haren worden grijzer. ‘Maar daar werken we hard aan. Sinds vorig jaar wordt de beroepsopleiding Sloper op twee mbo’s gegeven, in Hoogeveen en Heerhugowaard. Eén dag in de banken en vier buiten.’ 

Onderwijs? ‘Dat is revolutionair’, zegt Kees. ‘Daar is de sector 15 tot 20 jaar mee bezig geweest. Tot voor kort hadden we alleen trainingen. Sloper werd je eigenlijk alleen als je als 15-jarige niet zo goed kon leren, of er weinig trek in had.’ 

Er zijn honderden sloop- en asbestvacatures. Er moet iets gebeuren

Tien, elf leerlingen per opleiding. De opkomst is nog wat mager. Kees geeft het wat tijd en ervaart dat slopers en saneerders via uitzendbureaus ook goed werk afleveren. Maar: ‘Er zijn honderden sloop- en asbestvacatures. Er moet iets gebeuren. Anders gaan we het Asbestdakenverbod van 2024 echt nooit halen.’ 

Iedereen werkt knetterhard, binnenstedelijk

Nederland heeft slopers hard nodig, vervolgt De Groot. Ook omdat de tijd van Vinex voorbij is. ‘Alles moet binnenstedelijk. Een gekkenhuis? Ja, ja. En het wordt alleen maar erger. En iedereen werkt knetterhard.’ 

Hijsen, snijden, knippen, zagen. De trend? Van boven naar beneden slopen. Dat zie je steeds meer gebeuren. ‘En vooral bij voorgespannen, prefab constructies is het oppassen geblazen. Doe je dat niet zorgvuldig, dan klapt de boel zo in elkaar.’ 

Minderwaardig ? Laagontwikkeld? Dat doet zeer

Waarom kiezen zo weinig jongeren voor het vak? ‘Onbekendheid’, denkt De Groot. ‘En niet iedereen wil met de handen werken. Slopen moet ook bij je passen. Mij doet het meest zeer dat veel mensen het vak niet kennen. Laagontwikkeld, denken ze al gauw, minderwaardig, maar het tegendeel is waar. Soms doet dat wel pijn. Precies dat is de reden dat we willen laten zien dat er meer is.’ 

Niet dat er helemaal geen waardering is, voegt hij er snel aan toe. ‘Met de jaren nemen de harde vooroordelen ook wel af. Dat we allemaal ruwe bolsters zijn bijvoorbeeld.’ 

Slopen met robotten en afstandsbedieningen

Met zijn eigen bedrijf voert hij 900 projecten uit per jaar. Grote en kleintjes, geen klus is hetzelfde, alle dagen zijn anders. ‘En steeds meer innovaties. Dat spreekt bij nieuwe generaties tot de verbeelding: slopen met elektrische robotten en afstandsbedieningen.’ 

Gek op werken boven de grond. Dat is Kees. ‘Wij zien een gebouw. Aan het eind van de rit staat er niets meer. Dat vind ik misschien wel het mooiste. Of nog mooier: als je een ontzettend complex project zonder ongevallen en succesvol weet af te ronden. We werken natuurlijk met grote machines en veel geluid. Slopen met watjes gaat nog steeds niet. Er komt wel wat geweld aan te pas.’ 

Is slopen nog wel het goede woord? Kees lacht. ‘Daar zijn de meningen over verdeeld. Ik vind de benaming sloop niet denigrerend. Anderen hebben het over amoveren, demonteren of ontmantelen. What’s in a name?  Het gaat erom dat je trots bent op wat je doet.’

VERAS en de politiek

Eén van de dossiers is het verbod op het werken vanuit een hijskraan met werkbak bij het verwijderen van asbest op daken. Bedrijven mogen er niet meer mee werken omdat de regelgeving dit niet meer toestaat.
‘Het is allemaal zo tegenstrijdig’, meent Kees de Groot. ‘Dit land wil al het asbest in 2024 van het dak af hebben, maar verhoogt aan de andere kant de milieubelasting en verbiedt het werken met werkbakken. Alternatieve methoden zoals het gebruik van dakladders, zijn bovendien veel gevaarlijker.’
VERAS doet er namens de sector alles aan om die maatregel te versoepelen. De Groot vertrouwt op een goede afloop.
Reageer op dit artikel