artikel

BouwMachines jaaroverzicht 2017 deel 1

Branche

De dynamiek op de markt voor bouwmachines is weer helemaal terug. Die conclusie is gerechtvaardigd als we zo aan het einde van het jaar eens terugkijken. Tal van innovaties zagen het afgelopen jaar het levenslicht en nieuwe trends kondigden zich aan. In deze laatste week van 2017 een selectie uit alle moois waarover BouwMachines dit jaar berichtte.

BouwMachines jaaroverzicht 2017 deel 1
Koningin Máxima bezoekt Tobroco.

Giant E-skid komt nu daadwerkelijk

BouwMachines kondigde al in het eerste nummer van 2017 de komst aan van de Giant E-skid. De elektrische variant van de skidsteer loader liet wat langer op zich wachten dan verwacht, maar vanaf begin 2018 is de machine dan toch echt leverbaar. De E-skid kan worden voorzien van veel verschillende aanbouwdelen en dankzij het afneembare bedieningspaneel kan de machine ook op afstand worden bediend.

Case zet in op verdere groei met mini’s

De eerste resultaten van de samenwerking tussen Hyundai Heavy Industries en Case Construction Equipment werden in de februari-uitgave van BouwMachines voor het voetlicht gebracht. De C-serie minigraafmachines van Case bestaat uit zes modellen, in de range van 1,7 tot 6 ton. De vier kleinste modellen worden geproduceerd in de Case fabriek in San Mauro, Italië. De productie van de twee grootste modellen neemt Hyundai voor haar rekening. Met de introductie van de C-serie minigraafmachines hoopt Case haar positie op de markt verstevigen.

Digpilot: draadloze GPS-machinebesturing

Voordelig, eenvoudig en gebruiksvriendelijk. Die kwalificaties geeft Johan van Reel van Van Reel en Groenrecycling Rouveen aan het DigPilot 3D-gps-machinebesturingssysteem. Kenmerkend voor DigPiolot is dat het gebruik maakt van draadloze sensoren die via een Bluetooth-frequentie communiceren met de terminal. Het ontbreken van bekabeling geeft vooral voordelen bij de voorbereiding van machines. Die is hierdoor zo eenvoudig dat veel gebruikers dat vanaf de eerste machine gewoon zelf doen. Een DigPilot-set voor een graafmachine met vaste bak is te koop vanaf 29.500 euro.

Atlas 150W op flinke stappers

Arjan Winkelhorst van het gelijknamige loonbedrijf in Rekken is één van de eersten die draait met een Atlas 150W Big Foot. De Big Foot uitvoering wordt door Atlas affabriek geleverd, waarbij de standaard dubbellucht banden zijn vervangen door 26,5 inch velgen met daarop 710/45 R26 banden. Bovendien is de draaikranstoren verhoogd. ‘Deze mobiele kraan is ideaal bij het sloten ruimen, het onderwerken van hoge voerkuilen en het laden van kippers’, prijst Winkelhorst de Atlast 150W Big Foot.

Koningin Máxima bezoekt Tobroco Machines

BouwMachines mocht in juni meelopen in het kielzog van Koningin Máxima tijdens haar werkbezoek aan Tobroco Machines in Oisterwijk. Het hoge bezoek was het gevolg van het winnen van de Koning Willem I prijs door Tobroco. Directeur Toine Brock leidt de koningin trots rond in zijn bedrijf. Alle facetten van de onderneming komen aan bod. En koningin of niet, ook Máxima moet in de productiehal een veiligheidshesje aan. Tobroco plukt ook nu nog de vruchten van het winnen van de ondernemingsprijs, die durf, daadkracht, duurzaamheid en doorzettingsvermogen beloont.

Volvo Crawler Gear in de praktijk

Als één van de eerste in Nederland nam transportbedrijf Schoones in Vinkel een Volvo zwaartransporttrekker met Crawler Gear in gebruik. Dit systeem biedt twee extra lage kruipversnellingen ter uitbreiding van de bestaande I-shift automatische transmissie. Tien maanden en 106.000 kilometer verder heeft Schoones voor de transmissie niets dan lof. BouwMachines rijdt een stukje mee om de kruipversnellingen in de praktijk te ervaren.

Lees hier deel 2 van ons jaaroverzicht.

 

Foto's

Reageer op dit artikel