artikel

Vagroen neemt nieuwe sterrenzeef van Backers in gebruik

Branche

Van der Spek uit Vianen heeft de eerste sterrenzeef van Backers voor Vagroen geleverd. De demonstratie van de sterrenzeef op locatie bleek zeer succesvol.

Vagroen neemt nieuwe sterrenzeef van Backers in gebruik
De Komatsu PC88MR-10 is op verzoek uitgerust met een verstelbare giek, 600 millimeter rupsplaten voorzien van rubberen blokken en een gereedschapskist op het schuifblad.

De nieuwe Backers van Vagroen is een 3mal: een driefractiemachine met een verlengd voorzeefdek. Deze is opgebouwd op een trailerchassis, waardoor hij eenvoudig te verplaatsen is. De opgavebunker van 5 kubieke meter is voorzien van een hydraulisch klapbaar grid, dat zorgt voor afzeving van te grote delen. Die zijn in de sterrendekken immers niet wenselijk. Vagroen heeft ervoor gekozen om op de bunker een doseerschroef te plaatsen voor een optimale, geleidelijke opgave. Hierdoor is afzeving met een zo hoog mogelijke capaciteit is mogelijk.

Vanuit de bunker wordt het te zeven materiaal opgevoerd op een 5.100 millimeter lang en 1.200 millimeter breed voorzeefdek met sterren 28-80. Deze zijn voorzien van RVS-afstandshulzen om verkleving tegen te gaan. De onderloop wordt op het tweede sterrendek van 6.700 millimeter lang en 1.200 millimeter breed opgevoerd. Hier vindt de fijnafzeving plaats. Het dek is voorzien van sterren 11-13, eveneens met RVS-afstandshulzen.

Tweede dek hydraulisch verschuiven

De nieuwe Backers-sterrezeef van Vagroen is voorzien van de optie om het tweede dek hydraulisch te verschuiven. Hierdoor komt de onderloop van het eerste dek direct op de afvoerband van de fijne fractie van het tweede dek. De driefractiemachine wordt zo een tweefractie.

Het fijnzeefdek is in 15 minuten eenvoudig compleet te wisselen als een modulaire unit op de machines. Indien gewenst kan zo een ander dek geplaatst worden met andere sterren, waardoor fijnere of grovere afzeving mogelijk is.

Mocht de sterrendekken vervuild raken door het toepassen van deze zeeftechniek in moeilijk te zeven materialen, dan kan de deken door een volledig geautomatiseerd reinigingskammensysteem op het fijne dek worden gereinigd. Hierdoor blijft de afzeving gegarandeerd.

Hydraulische componenten

Voor de aandrijving is een duurzame Tier IV-final motor met 160 Kw geplaatst. De hydraulische pompen zijn van Bosch-Roth. De overige hydraulische componenten zijn van merken zoals Danfoss en Parker. Om optimale overbrenging van de pompen naar de aandrijvingen te krijgen, zijn de Backers-machines waar mogelijk opgebouwd met hydraulische leidingen. Slangen geven hydraulisch verlies en dus kracht op het sterrendek.

Het motorcompartiment is zo dicht mogelijk bij het sterrendek geplaatst. Immers: hoe minder lengte aan leidingen en slangen, hoe meer kracht direct bij de sterren komt. Een optimaal zeefresultaat is het gevolg.

De machine is tevens voorzien van centrale smeering, een verlengde fijne afvoerband en automatische omkeervans, die in te stellen zijn op tijd of temperatuur.

Sterren reinigen elkaar

Doordat de sterren om-en-om op de assen gemonteerd zijn, reinigen ze elkaar. De punten van de sterren zorgen voor beweging in het te zeven product. Hierdoor komt de bovenmaat die niet tussen de sterren door valt, schoon aan het einde van het dek. Door de agressieve bewegingen zorgt de overmaat met scrubbende bewegingen voor een zelfreinigend effect. De fijne delen komen vanzelf los en vallen tussen de sterren door. Er kan worden gezeefd tussen de 5 en 250 millimeter. Door het aanpassen van de toerentallen van de zeefassen kan het zeefresultaat optimaal worden afgesteld.

Sterren leverbaar in verschillende maten

De sterren zijn in verschillende maten en uitvoeringen leverbaar. Ze worden gemonteerd op assen die achter elkaar worden geplaatst. Door ze in één richting te laten draaien, zorgen ze dat de lastig te zeven materialen naar voren bewegen.  Door de openingen tussen de sterren wordt de fijne fractie afgezeefd.

Vagroen

Vagroen richt zich op de duurzame verwerking en inzet van groenafval, biomassa en organische reststromen. De onderneming is gevestigd in Groningen en heeft eigen groencomposteer- en ontvangstlocaties.

Backers Maschinenbau

Backers Maschinenbau bestaat al tweehonderd jaar. Het bedrijf produceerde de eerste sterrenzeef in 1989 en is inmiddels specialist in de bouw van sterrenzeefmachines. In 1991 bouwde Backers de eerste mobiele tweefractiesterrenzeef en vanaf 2003 werd de welbekende driefractiesterrenzeef leverbaar. Op de wielmobiele uitvoeringen volgde de rupsmobiele uitvoeringen. Een combinatie werd in 2004 ontwikkeld.

Foto's

Reageer op dit artikel