artikel

Pouwels haalt meer omzet uit Matt Nielen snelwissel

Branche

Maik Pouwels, eigenaar van Pouwels Grondverzet in Malden, is continue op zoek naar inventieve oplossingen om het werk sneller en efficiënter te kunnen uitvoeren. Op een rioleringsproject in Nijmegen demonstreert hij drie van zijn ‘uitvindingen’: een kantelbare snelwissel, een open egalisatieframe en een speciale bak waarmee grond onder kabels tot een meter diep kan worden afgestoken.

Pouwels haalt meer omzet uit Matt Nielen snelwissel
De Weycor AR75eS zwenklader van Maik Pouwels is voorzien van een kantelbare snelwissel. Ook als de wiellader scheef staat, staat de bak recht aan de grond. ‘Met deze snelwissel kan ik de bak in ieder gewenst afschot goed neerzetten’, stelt bedenker Maik Pouwels.

Maik Pouwels (38) is een machinist in hart en nieren. Toen hij nog op de middelbare school zat, draaide hij al menig uurtje op de machines in het bedrijf van zijn ouders. ‘Werken met machines is mijn lust en mijn leven.’ Maar minstens net zo leuk vindt Pouwels het om inventieve oplossingen te bedenken waarmee het werk met deze machines nog sneller en efficiënter kan worden gedaan. Dat is niet veranderd, nadat hij in 2015 het bedrijf van zijn ouders overnam.

Bekijk ook de fotoserie onderaan dit artikel.

Matt Nielen Constructies

In de Nijmeegse wijk Hatertse Hei, waar de riolering wordt vernieuwd, showt Pouwels met gepaste trots zijn meest recente ‘uitvindingen’. Zijn Weycor AR75eS zwenklader, geleverd in augustus 2016, is door Matt Nielen Constructies voorzien van een kantelbare snelwissel. Pouwels zet de wiellader schuin neer, maar dankzij de kantelbare snelwissel staat de bak aan de machine toch recht op de grond.

Werken met machines is mijn lust en mijn leven

Het systeem is ontwikkeld op basis van een draaikrans. Met behulp van hydraulische cilinders beweegt één van de twee schijven en kan de bak zijwaarts kantelen, aan beide zijden tot 20°. De opbouw is keurig verzorgd; leidingen zijn zorgvuldig weggewerkt om schade en storingen te voorkomen.

Ieder gewenst afschot

Dankzij de kantelbare snelwissel kan heel eenvoudig tijdens een werkgang het afschot worden gecorrigeerd. ‘Zonder kantelbare snelwissel kan ik met de zwenklader rijdende op de linkerzijde van de afronding niet aan de rechterzijde afvlakken, maar dat is nu geen enkel probleem meer’, legt Pouwels uit. ‘Met deze snelwissel kan ik de bak in ieder gewenst afschot goed neerzetten.’

Ook bij bijvoorbeeld het oppakken van een pallet stenen heeft Pouwels voordeel van het systeem. Dankzij de kantelbare snelwissel kan de pallet snel en veilig worden opgepakt, ook als de wiellader er schuin voor staat. ‘Dit systeem maakt de wiellader wendbaarder, er is minder ruimte nodig. Bij het schoonmaken van de zijkanten kan ik de bak nu schuin voor me houden en vervolgens kantelen in plaats van naast de machine. Maar ook bijvoorbeeld het uitsteken van een greppel gaat nu sneller en eenvoudiger.’

Sneller afvlakken met de wiellader

Het idee voor deze kantelbare snelwissel deed Maik Pouwels al een tien jaar geleden op bij een show van Volvo-importeur Kuiken in Emmeloord. Daar zag hij een grote Volvo wiellader uitgerust met een kantelbare snelwissel, een optie die volgens Pouwels in Zweden meer gangbaar is. ‘Toen is het idee bij mij gaan borrelen. Ik zag hierin een oplossing om met mijn wiellader sneller te kunnen afvlakken. Afgelopen jaar heb ik mijn Terex wiellader ingeruild voor deze Weycor zwenklader en toen was voor mij de tijd rijp om er werk van te maken’, vertelt Pouwels.

Afgelopen jaar heb ik mijn Terex wiellader ingeruild voor deze Weycor zwenklader en toen was voor mij de tijd rijp om er werk van te maken

Pouwels klopte aan bij Matt Nielen Constructies. ‘De ontwikkeling heeft heel wat bloed, zweet en tranen gekost. Ik wilde absoluut geen kracht verliezen op de machine. Daarom moest het systeem zo licht en compact als mogelijk is worden uitgevoerd. Bovendien mocht het zicht op het werk er niet onder lijden.’

De Weycor wiellader bleek qua maatvoeringen precies te voldoen. Ten opzichten van de Terex shovel die Pouwels hiervoor bezat, is de Weycor op de arm wat breder. Daardoor past de snelwissel precies, zonder dat Pouwels zijn bakken rigoureus moest aanpassen.

Meer omzet met Matt Nielen snelwissel

Behalve bloed, zweet en tranen heeft de ontwikkeling van de kantelbare snelwissel Pouwels financieel ook het nodige gekost. ‘Maar het is de investering zeker waard geweest. Ik kan nu de concurrentie aan met de mobiele graafmachine met draaikantelstuk. Die kranen nemen steeds vaker het werk over van de kleinere wielladers. Met deze combinatie ben ik multifunctioneel inzetbaar, kan ik sneller werken en krijg ik meer opdrachten. Ik heb zelfs mijn uurprijs wat naar boven kunnen bijstellen.’

Met deze combinatie ben ik multifunctioneel inzetbaar, kan ik sneller werken en krijg ik meer opdrachten. Ik heb zelfs mijn uurprijs wat naar boven kunnen bijstellen

In de Nijmeegse woonwijk demonstreert Pouwels de kantelbare snelwissel ook in combinatie met een andere ‘uitvinding’ van zijn hand: het open egalisatieframe. ‘Doorgaans bestaat zo’n egalisatieframe uit een aantal aan elkaar gelaste H-balken, waarmee je voor- en achteruit kunt schuiven. Met mijn egalisatieframe kan ik ook scheppen, zodat ik desgewenst ook materiaal mee kan nemen. Op die manier weet ik tijdwinst te realiseren.’

Speciale graafmachinebak om kabels te ontzien

De ontwikkeling van de kantelbare snelwissel vergde maanden van noeste arbeid, maar Pouwels bedenkt ook oplossingen die in een weekend uitvoerbaar zijn. Zo kreeg hij op een vrijdagmiddag het idee voor een speciale graafmachinebak, waarmee kabels in de grond worden ontzien. Pouwels: ‘In een woonwijk liggen steeds meer kabels onder de grond. Ook hier in de Hatertse Hei werden we daarmee geconfronteerd. Dat geeft veel problemen bij het aanleggen van riolering richting de erfgrens; de grond moet dan met de hand worden weggegraven. Dat moet toch anders kunnen, vond ik.’

Op vrijdagmiddag ging Pouwels met zijn tekening voor een speciale bak naar Matt Nielen, waarmee tot een meter diep onder kabels grond kan worden afgestoken. Matt Nielen ging ermee aan de slag en op zondagmiddag kon Maik Pouwels zelf de 50 cm brede bak van slijtvast staal in elkaar lassen. ‘Maandagochtend gingen we de bak testen en het werkte fantastisch. De tijdswinst die met deze bak gerealiseerd wordt is toch wel een 40 procent. Bovendien wordt de grondwerker ontzien en is het risico van schade aan de kabels aanzienlijk kleiner. Prachtig om te zien dat een idee in de praktijk zo goed werkt. Daar heb ik echt voldoening van’, glundert Pouwels.

Foto's

Reageer op dit artikel