nieuws

Aannemer GMB ontwikkelt aggregaat op zonne-energie

Ondernemen

Aannemer GMB uit Opheusden heeft een hybride aggregaat ontwikkeld. Een grote lithiumbatterij is de primaire energiebron. De batterij wordt opgeladen via zonne-energie. Is de batterij leeg, dan slaat het aggregaat alsnog aan. De machine draait dan echter niet op diesel, maar op vloeibaar biogas (Bio Gas-to-Liquids).

Aannemer GMB ontwikkelt aggregaat op zonne-energie

GMB heeft het aggregaat ontwikkeld in samenwerking met fabrikant GenPower.

Aggregaat zit in geluiddichte container met zonnepanelen

Om het aggregaat verder te verbeteren, heeft GMB de machine ingebouwd in een geluiddichte 20-voets container. Akoestische roosters gaan geluidsoverlast zoveel mogelijk tegen.

Op de container zijn 24 zonnepanelen geplaatst. Deze leveren op jaarbasis 6144 wattpiek, ofwel 5000 kilowattuur. Raakt de batterij leeg, dan draait het aggregaat op een synthetische brandstof die is gemaakt uit biogas.

De bio-brandstof is duurder, maar het verbruik is minder

‘Vergeleken met een dieselaggregaat stoot het groene aggregaat 90 procent minder COuit, 33 procent minder fijnstof en 9 procent minder stikstof. Van zwaveluitstoot is helemaal geen sprake’, stelt GMB.

Per liter is de bio-brandstof 20 cent duurder dan diesel. Maar omdat het groene aggregaat per uur gemiddeld twee liter brandstof verbruikt in plaats van vier, kan het toch uit, aldus de aannemer.

Geen dieselaggregaten meer die op laag pitje staan te draaien

Later dit jaar wil GMB twee hybride aggregaten bijkopen. Deze zullen vooral worden ingezet op kleine projecten waarbij de opgewekte zonne-energie volstaat.

‘Hiermee wordt voorkomen dat een dieselaggregaat continu op een laag pitje staat te draaien. In principe wordt er helemaal geen brandstof meer verbruikt’, aldus de Opheusdense aannemer.

GMB werkt veel in buitengebieden

GMB  kan niet zonder aggregaten omdat het bedrijf veel water- en bodemgerelateerde projecten uitvoert in buitengebieden waar geen stroomaansluitingen beschikbaar zijn.

 

Reageer op dit artikel