nieuws

Meer werk voor gww-sector

Ondernemen

De orderboeken in de grond-, weg- en waterbouw (gww) lopen verder vol. In de maand april nam de werkvoorraad met drie tiende maand toe tot 7,3 maanden. Dat blijkt uit de conjunctuurmeting van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB).

Meer werk voor gww-sector

In de maand er voor was al sprake van een groei met vier tiende maand. Uit de cijfers van het EIB valt op te maken dat gww-sector al sinds eind vorig jaar te maken heeft met een toenemende opdrachten.

In april was de groei het grootst in de grond en waterbouw: de werkvoorraad steeg er met vier tiende maand tot 8,2 maanden. In de wegenbouw bleef de toename steken op twee tiende maand. Wegenbouwers hebben nu gemiddeld voor 6,4 maanden werk op de plank liggen.

Anders dan in de gww-sector kreeg de utiliteitsbouwsector een daling van de orderportefeuille voor zijn kiezen. Het orderboek nam met twee tiende maand af tot 10,4 maanden. In de woningbouw steeg de werkvoorraad met twee tiende maand tot 10,9 maanden.

De orderportefeuille voor de totale bouw bedraagt nu 9,8 maanden. Dat is een tiende maand meer dan een maand eerder.

Aantal bouwers dat kampt met personeelsgebrek groeit snel

Dat bouwers steeds meer te doen hebben, blijkt ook wel uit het feit dat nog maar 2 procent klaagt over een gebrek aan orders. Een jaar geleden was dat nog 11 procent. Daarentegen stijgt het aantal aannemers dat kampt met een tekort aan personeel, snel. Inmiddels zegt ongeveer een op de drie bouwonderneming dat ze door een gebrek aan handjes stagnatie ondervindt in het onderhanden werk.

Meer nieuws uit de markt

Reageer op dit artikel