nieuws

Bouwmachinemarkt stevig in de plus

Ondernemen

De vraag naar bouwmachines stijgt, zegt het Verband Deutscher Maschinen- und Anlagenbau e.V. (VDMA). Voor dit jaar rekent het VDMA, met 3.200 leden de grootste vereniging van machinebouwers, met een omzetstijging van 5 procent. In Duitsland worden nu al net zoveel machines afgezet als in het recordjaar 2007.

Bouwmachinemarkt stevig in de plus

De bouwmachinemarkt laat zich momenteel niet door angst regeren, zegt het VDMA. ‘We hebben nog niet eerder zo’n chaotische periode als nu meegemaakt, maar daar gaat de markt goed mee om’, zegt Johann Sailer, voorzitter van het VDMA. Daarmee doelt Sailer op de elkaar rap opvolgende politieke omwentelingen en het onrustige economische klimaat wereldwijd. Anders dan in voorgaande crisisjaren lijkt dit weinig vat te krijgen op de dagelijkse gang van zaken in de machine-industrie. Dat geldt overigens niet voor de olie- en gasindustrie en de grondstoffenindustrie. Daar is en blijft het kommer en kwel.

Toch rekent het VDMA met een omzetstijging voor de Duitse machinebouwers van minimaal 5 procent ten opzichte van vorig jaar. Dat komt neer op 14,6 miljard euro. Daarbij gaat men uit van een plus van maar liefst 20 procent bij bouwmachines. Onderverdeeld is dat 24 procent in grondverzet, 16 procent in wegenbouw en 18 procent in verticaal transport.

2017 een kanteljaar voor bouwmachinemarkt

In Duitsland worden nu net zoveel machines aan de man gebracht als in recordjaar 2007. Toch verwacht de club van machinefabrikanten dat 2017 een kantelpunt is; hierna is het gedaan met de groei. ‘Een nieuwe crisis verwachten we evenwel niet’, zegt Sailer. ‘De omstandigheden zijn heel anders dan in 2007. Onze klanten hebben werk en de fabrikanten boren nieuwe markten aan. Ook de verhuurmarkt groeit. Daar komt bij dat gebruikte machines tegenwoordig zonder problemen af kunnen vloeien naar andere markten. Dat schept ruimte.’

Download hier de conjunctuur-pdf met grafieken van het VDMA.

Het VDMA ziet een groeiende vraag in heel Europa, ook in kwakkellanden als Spanje en in Oost-Europa. Wereldwijd dezelfde trend, China groeit bijvoorbeeld weer explosief, in sommige segmenten met meer dan 50 procent. Noord-Amerika groeit voorzichtig met 5 procent. ‘De Trump-euforie, die op de Conexpo nog merkbaar was, is inmiddels wel verdwenen’, zegt Sailer.

Canada veelbelovende afzetmarkt

Sinds het handelsverdrag CETA tussen de EU en Canada van kracht is, richten de Duitse machinebouwers zich meer op dat land. Canada beschikt over veel grondstoffen en een grote grondstoffenindustrie. Op dit moment gaat er voor 106 miljoen euro aan bouwmachines vanuit Duitsland naar Canada. Dat moet groeien. Onder meer door Canadese klanten naar de Bauma te lokken, en ze niet alleen maar te laten winkelen op de Conexpo. Canada is niet toevallig voor 2019 het partnerland van de Bauma.

Reageer op dit artikel