nieuws

Hoe veilig werken uw mensen? DIA geeft inzicht

Ondernemen

Tijdens de Kennisdag over veilig werken met bouwmachines vertelt Tjeerd Willem Hobma alles over de nieuwe DIA en het opsporen van veiligheidsknelpunten.
Volandis – de opvolger van Arbouw en Fundeon – is druk bezig met de ontwikkeling van de Duurzame Inzetbaarheidsanalyse, afgekort DIA. Ook als werkgever krijgt u hier vanaf 2017 mee te maken. Dankzij de vierjaarlijkse DIA voor werknemers ziet u straks in het DIA-bedrijfsadvies terug waar qua veiligheid de knelpunten liggen bij uw mensen die werken met machines. Tijdens de BouwMachines Kennisdag duikt Tjeerd Willem Hobma van Volandis met u in deze nieuwe tool.
Hoe veilig werken uw mensen? DIA geeft inzicht
Werkgevers- en werknemersorganisaties willen bedrijven ondersteunen bij het vergroten van de duurzame inzetbaarheid van hun werknemers. Het idee is dat werknemers die gezond en veilig werken, gemotiveerd zijn, daardoor optimaal presteren en probleemloos hun pensioen kunnen halen. Om hier handen en voeten aan te geven, ontwikkelt Volandis op dit moment een tool die inzicht geeft in de huidige stand van zaken rond de duurzame inzetbaarheid. Deze tool heet DIA, de Duurzame Inzetbaarheidsanalyse. Ook uw bedrijf kan DIA straks inzetten.
Tegelijk met PAGO
De DIA komt in 2017 beschikbaar voor werkgevers en werknemers. Tjeerd Willem Hobma, directeur van Volandis: “Eens in de vier jaar kan een werknemer, direct na zijn PAGO, een DIA-adviesgesprek voeren met een medewerker van Volandis.”

Leer van Tjeerd Willem Hobma van Volandis alles over de DIA en de interpretatie van de bedrijfsrapportage. Bouwmachines Kennisdag, woensdag 7 december aanstaande. Meld u nu aan!

“Tijdens het gesprek wordt ingegaan op de gezondheid, maar ook de werkbeleving van de medewerker. Zo wordt onder andere duidelijk of er in de ogen van de medewerker onveilige situaties ontstaan in zijn werk en of stress hem belemmert om veilig te werken.”
Kostbare bedrijfsrapportage
Op basis van de gesprekken ontvangt de werkgever eens in de vier jaar een bedrijfsrapportage. Hierin staan de gezondheidsrisico’s en werkbeleving van het personeel, de lichamelijke conditie en leefstijl. Duidelijk wordt ook of er in de ogen van medewerkers veilig wordt gewerkt en hoe het bedrijf scoort vergeleken met andere bedrijven in de branche en andere branches. Werkgever en werknemer kunnen dan samen direct actie ondernemen om de werkveiligheid te verbeteren.
Kennissessie Tjeerd Willem Hobma
Tijdens de BouwMachines Kennisdag op woensdag 7 december verzorgt Tjeerd Willem Hobma van Volandis een kennissessie waarin hij ingaat op de Duurzame Inzetbaarheidsanalyse en de kansen voor uw organisatie. Schrijf u nu in voor de Kennisdag ‘Maak werk van veiligheid’. Als abonnee van BouwMachines betaalt u maar € 25,- per persoon.
Reageer op dit artikel