nieuws

BMWT-directeur Jan Hommes: ‘Veiligheidsbewustzijn moet écht beter’

Ondernemen

BMWT-directeur Jan Hommes: ‘Opdrachtgevers accepteren straks niet meer dat een aannemer of zijn onderaannemers maar wat aanrommelen qua veiligheid. Wie straks niet veilig werkt, kan van de bouw of het werk vertrekken.’

Directeur Jan Hommes van de BMWT stelt resoluut dat bedrijven waar veilig werken met machines geen top of mind is, straks een probleem hebben. ‘Opdrachtgevers gaan gewoon eisen dat veiligheid in de genen zit.’ Om de sector in gesprek te krijgen over veilig werken, is de BMWT

partner van de Kennisdag over veilig werken met bouwmachines.

BMWT-directeur Jan Hommes: ‘Veiligheidsbewustzijn moet écht beter’
(C) Roel Dijkstra Fotografie / Foto Fred Libochant Leidschendam / directeur Jan Hommes van de BMWT

Als we het over veilig werken hebben, hoor ik een zorgelijke stem.
‘Klopt. Het aantal dodelijke slachtoffers steeg in het eerste halfjaar van 2016 met meer dan 50 procent vergeleken met vorig jaar. In 2015 bevond 13 procent van de medewerkers op de bouwplaats zich regelmatig in een onveilige situatie. Liefst 6 procent zegt dat de veiligheid niet voor elkaar is.’
Hebben ondernemers en medewerkers het belang van veilig werken niet helder?
‘Een klein deel van de bedrijven is heel voortvarend met veiligheid bezig. Ze maken hun mensen bewust van het belang van veilig werken en rusten machines uit met detectiesystemen. De grootste groep ondernemers en medewerkers kent héél goed het belang van veilig werken, maar geeft het geen prioriteit heeft. Ach, het gaat toch altijd goed hoor je dan. Tot die ene keer… En dan is er nog een kleine groep die het écht niet weet of écht niet wil weten.’
Hoe krijg je het belang van veilig werken bij iedereen voor de bril?
‘Je moet er als sector over in gesprek. In dat kader is een Kennisdag zoals BouwMachines die op woensdag 7 december organiseert belangrijk. Zo’n dag informeert, motiveert en overtuigt. Je hoort de verhalen van deskundigen en deelt ervaringen. Als ondernemer, directeur, KAM-manager, veiligheidsfunctionaris en bijvoorbeeld machineparkbeheerder verzamel je daar de munitie om gericht met het veiligheidsbewustzijn binnen je organisatie aan de slag te gaan.’
Zo’n cultuurverandering is wel een kwestie van de lange adem.
‘Natuurlijk, mensen gaan niet van de een op de andere dag veiligheidsbewuster werken of denken. Vergelijk het met het dragen van een autogordel. Campagnes hebben veel mensen overtuigd van het belang om een gordel te dragen. Vervolgens deed het vervelende piepje in de auto de rest. Met veiligheid is het net zo. Door het er veel over te hebben bereik je dat houding en gedrag verbeteren. Het piepje van de autogordel is de opdrachtgever die je vertelt dat je klus niet krijgt omdat je veiligheid onvoldoende hebt opgesloten in je bedrijfsvoering.’
Maar veiligheid kost wel geld…
‘Dat geloof ik niet. In de logistieke sector is veilig werken al heel lang een hot issue. Bedrijven die werk hebben gemaakt van veiligheid zien hun ziekteverzuim teruglopen, hebben minder stilstand en een hogere productiviteit. Veilig werken levert juist meer op!’
De BouwMachines Kennisdag Veilig werken met bouwmachines op woensdag 7 december ook bezoeken? Meld u dan snel aan op www.bouwmachineskennisdag.nl
Reageer op dit artikel