nieuws

Eric Groot Jebbink, specialist machinebeveiliging: ondernemers zijn doof voor de blinde vlek

Ondernemen

Pas na een (dodelijk) ongeval met een bouwmachines en een flinke boete, staan ondernemers open voor de installatie van veiligheidssystemen op machines. Tijdens de BouwMachines Kennisdag

deelt specialist voertuigbeveiliging Eric Groot Jebbink zijn kennis over personendetectie, camerabeveiliging, werkverlichting en snelheidszonering met u.
Eric Groot Jebbink, specialist machinebeveiliging: ondernemers zijn doof voor de blinde vlek

Het aantal bedrijfsongevallen in de bouw steeg in de eerste helft van 2016 explosief vergeleken met een jaar eerder. Bij een aanzienlijk deel van die ongevallen waren machines betrokken. Feit is dat het stukken veiliger werken is met en rond machines, wanneer deze zijn uitgerust met veiligheidssystemen. Deze systemen kunnen met behulp van camera’s en lasers personen, obstakels en andere voertuigen detecteren en de machinist waarschuwen. Moderne systemen maken dat zelfs de blinde hoeken van voertuigen en machines goed in beeld zijn.
Geld besparen
Met veiligheidssystemen op bouwmachines kunnen ongevallen en daarmee menselijk leed, imagoschade, boetes en kosten worden voorkomen. Toch zijn deze systemen allesbehalve gemeengoed. Het is zoals met de verplichte invoer van de dodehoekspiegel voor vrachtwagen.

Leer van de kennis van specialist in voertuigbeveiliging Eric Groot Jebbink tijdens de Bouwmachines Kennisdag op woensdag 7 december aanstaande. Meld u nu aan!

Ondernemers hikten destijds tegen de kosten van de spiegel aan, chauffeurs vonden dat ze prima konden zien wie er naast de truck stond of reed. De weerstand was volledig onterecht, de dodehoekspiegel heeft na invoering heel veel ongevallen voorkomen. De investering in een veiligheidsvoorziening voor een bouwmachine staat in het niet met de kosten en de imagoschade die een ongeval met zich meebrengt en het veroorzaakte leed.
Systemen in beeld
Tijdens de Kennisdag ‘Maak werk van veiligheid’ duikt productspecialist Eric Groot Jebbink in de techniek van de diverse voertuigbeveiligingssystemen. Vanuit zijn bedrijf Groot Jebbink Vehicle Safety Technology adviseert hij bedrijven in tal van sectoren over geschikte systemen voor diverse situaties. Een voorbeeld van zo’n systeem is een tag-gebaseerde afstandswaarschuwing. Personen op de bouwplaats dragen tags die worden opgemerkt door de sensoren op machines. Zodra een persoon of ander voertuig wordt opgemerkt, krijgt de machinist een duidelijke waarschuwing. Er zijn ook systemen die werken met radar. Verder zijn er de bekende camerasystemen, die de dode hoeken in beeld brengen. In combinatie met goede werkverlichting zijn camera’s ook ’s nachts erg effectief.
Andere systemen die de veiligheid op de bouwplaats vergroten zijn snelheidszonering en toegangscontrole. Bij toegangscontrolesystemen kunnen alleen gemachtigde personen een machine bedienen. Bij snelheidszonering past het voertuig zijn snelheid automatisch aan de omstandigheden aan. Een bedrijf dat hiermee al veel ervaring heeft, is frisdrankenleverancier Vrumona. Heftrucks rijden in de magazijnen maximaal 5 kilometer per uur. Op het buitenterrein rijden ze de dubbele snelheid.
Kom kennis vergaren!
De Kennisdag ‘Maak werk van veiligheid’ op woensdag 7 december is een inspirerende dag voor directeuren en managers, veiligheidsfunctionarissen, KAM-managers en Arbo-functionarissen, machine- en wagenparkbeheerders werkzaam bij grondverzet-, sloop-, wegenbouw- en aannemingsbedrijven. Tijdens de Kennisdag, die BouwMachines samen met kennispartner BMWT organiseert, bieden veiligheidsexperts en praktijkmensen u handvatten waarmee u veiligheid top of mind krijgt in uw bedrijf en actief werkt aan een veilige werkplek.
De dag wordt gehouden bij het Bouw en Infrapark in Harderwijk en begint om 13.00 uur. Als abonnee van BouwMachines betaalt u slechts € 25,-.
Aanmelden en meer informatie op www.bouwmachineskennisdag.nl
Reageer op dit artikel