artikel

Huur- en verhuurplatform Bullswap zorgt voor inkomsten uit stilstand

Ondernemen

Huur- en verhuurplatform Bullswap zorgt voor inkomsten uit stilstand

Stilstand van een machine is zondegeld. Het online platform Bullswap heeft hiervoor een simpele oplossing bedacht: verhuur uw materieel in periodes waarin u het zelf niet nodig heeft. Na een succesvolle proef in België, breidt het bedrijf zijn activiteiten nu uit naar Nederland. Het bundelen van een zo breed mogelijk aanbod van verhuurbedrijven is onderdeel van de formule.

Als een soort makelaar brengt Bullswap partijen bij elkaar die machines willen verhuren, dan wel huren. Materieel dat op enig moment niet door de eigenaar wordt gebruikt, kan via de website www.bullswap.com worden aangeboden voor de verhuur.

Deelname verhuurbedrijven vergroot kans op succes

Als een geïnteresseerde is gevonden, kan via een paar drukken op de knop een huurovereenkomst worden gesloten. Bullswap spreekt van ‘het doorverhuren van je eigen stilstand’. Ook verhuurbedrijven nemen deel aan het platform. Daarmee wordt de kans op een succesvolle ‘match’ aanzienlijk vergroot.

Bullswap is opgezet door drie Vlaamse ondernemers van 25 en 26 jaar oud. Op de foto boven dit artikel zijn ze alledrie te zien. Van links naar rechts staan op deze foto Michiel Vandeweyer, Laurens Opitek en Jannes Valkeneers.

Rond juni 2019 hoopt Bullswap in Nederland te beginnen

‘In het voorjaar van 2018 zijn we begonnen in de regio’s Belgisch Limburg en Antwerpen’, vertelt Laurens Opitek, mede namens zijn compagnons. ‘Op dit moment zijn we onze activiteiten aan het uitbreiden over heel Vlaanderen. Daarna is Nederland aan de beurt. Rond juni 2019 hopen we in Nederland te beginnen. Met de voorbereidingen zijn we al bezig.’

Volgens Opitek biedt de aanpak van Bullswap tal van voordelen. Door een zo breed mogelijk aanbod te creëren, is de kans groter dat klanten te huren machines in de buurt kunnen vinden. Om die reden zijn verhuurbedrijven toegetreden tot het Bullswap-platform. ‘Vind je een machine in de buurt, dan betekent dat lagere transportkosten. Maar het is ook beter voor het milieu.’

Caterpillar kocht een vergelijkbaar bedrijf op

De bedachte methode is eenvoudig. Wie via Bullswap aangeeft een machine te willen huren, voert op de website de gewenste specificaties in. Bedrijven die de gezochte machine kunnen leveren, sturen vervolgens een offerte. De zoekende partij maakt hieruit een keuze.

Bullswap-Laurens-Opitek

Laurens Opitek.

Opitek geeft toe dat de werkwijze niet helemaal nieuw is. Noord-Amerika kent ten minste twee vergelijkbare initiatieven: het in 2014 opgerichte Equipment Share, en de één jaar eerder begonnen Yard Club.

Het laatstgenoemde bedrijf werd in mei 2017 voor een onbekend gebleven bedrag gekocht door Caterpillar.

Vennoten waren geïnteresseerd in deeleconomie

‘Mijn collega’s en ik waren alle drie geïnteresseerd in deeleconomie’, vertelt Opitek. ‘Toen we hoorden over die overname  van de Yard Club door Caterpillar, werd onze interesse verder aangewakkerd. Blijkbaar werkte dit in Amerika heel goed. Daarom vroegen wij ons af: is zoiets ook mogelijk in België?’

Het stellen van de bovengenoemde vraag was uiteindelijk het startsein voor het houden van een proef in Belgisch Limburg en de regio Antwerpen. ‘In eerste instantie zijn we begonnen met zeventig bedrijven. Door toenemende belangstelling uit de markt groeide dat uit naar 160 deelnemers. Later hebben we daar 65 verhuurbedrijven aan toegevoegd, dus nu zitten er 225 bedrijven in die pool.’

‘De verhuurder krijgt zijn geld altijd’

Tussentijds werd de formule verder fijn geslepen. ‘We zagen bepaalde obstakels, en die hebben we weggenomen. Zo hebben we nu ook eigen IT’ers in dienst. Alle applicaties op de website moeten vlekkeloos werken. Dat wilden we eerst goed voor elkaar hebben, pas daarna zijn we gaan denken aan uitbreiding. Dit moment is nu dus in aantocht.’

Opitek en zijn compagnons zijn ervan overtuigd dat de vraag en het aanbod in de markt ruim voldoende zijn om hun platform tot een succes te maken. Om teleurstellingen te voorkomen, proberen zij de kwaliteit van de deelnemers waar mogelijk te bewaken. Zo wordt standaard de kredietwaardigheid van deelnemende bedrijven gecontroleerd. Nieuwe deelnemers betalen de eerste drie keer vooraf. Pas bij de vierde keer is het mogelijk om een machine op rekening te huren. Het risico is dan niet voor de verhuurder, maar voor Bullswap. ‘De verhuurder krijgt zijn geld altijd, dat is onze verantwoording.’

Bullswap-keurmerk moet kwaliteit garanderen

Ook wordt gewerkt aan de invoering van een Bullswap-keurmerk. Dit moet garanderen dat machines die voor de verhuur worden aangeboden, in goede staat zijn. ‘Bij verhuurbedrijven is dit niet nodig’, meent Opitek. ‘Zij zorgen er doorgaans voor dat hun machinepark zo jong mogelijk is. Maar als een  bouw- of grondverzetbedrijf zijn machines aanbiedt, hebben potentiële huurders er waarschijnlijk behoefte aan om te weten of de machine in goede staat is. Daarom zijn we bezig met de ontwikkeling van een eigen keurmerk.’

Aanvullend biedt Bullswap ook een verzekering aan die zowel de hurende als verhurende partij voor onaangename verrassingen moet behoeden. ‘Een bouwbedrijf of andere eigenaar heeft een machine alleen verzekerd voor eigen gebruik. Daarom bieden wij een aanvullende verzekering zodra de machine in de verhuur gaat. Dan zijn bijvoorbeeld diefstal, water- en brandschade te allen tijde gedekt.’

Opitek en zijn twee medevennoten hadden tot voor kort geen enkele ervaring in de bouw of het grondverzet. Wel komen zij alle drie uit ondernemersfamilies. ‘Inmiddels hebben we de sector al behoorlijk leren kennen. En het is een erg leuke sector. De mensen zijn heel direct en zeggen duidelijk waar het op staat. Dat is fijn werken. We kijken er nu al naar uit om in Nederland aan  de slag te gaan.’

Ook een abonnement op BouwMachines? Dit is al mogelijk vanaf 6,25 euro per maand. Kijk hier naar de mogelijkheden.

 

Reageer op dit artikel