artikel

Tal van primeurs op Intermat (deel 2)

Ondernemen

Tal van primeurs op Intermat (deel 2)

Standhouders van Intermat onthalen de bezoekers binnenkort op talrijke primeurs. Fonkelnieuwe machines, nieuwe motoren, nieuwe tiltrotators; het is te veel om op te noemen. BouwMachines brengt in twee etappes een overzicht. Vorige week publiceerden wij deel 1. Vandaag deel 2.

Waterking amfibische graafmachine

Waterking introduceert op de Intermat ’s werelds kleinste amfibische graafmachine, met een 2-tons bovenwagen. Deze kleine, maar zeer sterke machine is uitgerust met een verstelbare onderwagen (min. 1,5 – max. 2,5 m breed) en is dé oplossing voor het uitvoeren van werkzaamheden in smalle watergangen, vijvers, grachten, etc.

Wacker Neuson presenteert elektrische trilplaat

De AP1850e trilplaat van Wacker Neuson werkt volledig elektrisch en stoot dus geen schadelijke stoffen uit. De accutrilplaat heeft een looptijd van één uur. Dankzij het modulaire concept is de accu van de nieuwe trilplaat uitwisselbaar met die van de Wacker Neuson elektrische trilstampers. Het grote voordeel van elektrisch aangedreven machines is volgens Wacker Neuson het onderhoudsvrije concept. De elektrische trilplaat is een volgende stap in de ambitie van Wacker Neuson om voor elke productgroep een emissievrije oplossing te bieden.

Intermat Innovation Award voor Manitou

Manitou is één van de winnaars van de Intermat Innovation Award, die begin dit jaar werden uitgereikt. Manitou werd beloond voor het stabilisatiesysteem waarmee de MRT 2470 en MRT 3050 roterende verreikers zijn uitgerust.
Manitou showt in Parijs twaalf machines, waaronder de 180 ATJ-3 hoogwerker met Stage IV motor, de MRT 2470 roterende verreiker, de MT 420 starre verreiker en de nieuwe MI 30G heftruck. Verder staan op de stand van Manitou drie machines van Gehl. Nieuw is de Gehl RT215, een rupslader met een laadcapaciteit van 975 kg.

Liebherr voegt R936 Compact toe aan Compact range

Liebherr breidt de range Compact rupsgraafmachines uit met de nieuwe R936 Compact. De 35 ton zware machine heeft aan de achterzijde een zwenkradius van 1,98 meter en dat maakt de R936 Compact volgens Liebherr geschikt voor werk op locaties waar de ruimte beperkt is. De Compact range rupsgraafmachines van Liebherr bestaat verder uit de R914 Compact, R920 Compact en R926 Compact.
Onder de motorkap van de Liebherr R936 huist een krachtbron van 190 kW, die voldoet aan de emissie-eisen van Stage IV. Om onderhoud van de machine tot een minimum te beperken heeft de R936 Compact standaard een volledig automatisch centraal smeersysteem, onderhoudsvrije rupskettingen en levenslang gesmeerde looprollen. Andere kenmerken van de machine zijn volgens Liebherr een goede stabiliteit, een hoge opbreekkracht en een sterke tractie.

Nieuwe modellen hoogwerkers bij Haulotte

Op een stand van 1.000 vierkante meter brengt Haulotte 15 machines samen. Daaronder de nieuwe HT23 RTJ Pro telescoophoogwerker, die in september van dit jaar op de markt komt. Het nieuwe model is voorzien van ‘Activ’Lighting System’ om het transport van de machine op een truck te vereenvoudigen. Ook heeft dit model nu een automatisch start-stop systeem om brandstofstof te besparen en slijtage te verminderen. Ook nieuw zijn de HA16 RTJ Pro – leverbaar vanaf juni 2018 – en HA26 RTJ Pro knik-telescoophoogwerkers.

Deutz presenteert Stage V-motoren

Deutz laat op Intermat onder meer vier nieuwe Stage V-dieselmotoren zien, variërend van 9- tot 18 liter.
Ook toont Deutz een gecombineerde verbrandings- en elektromotor met een bijbehorend accupakket. Deze is geschikt voor bouwmaterieel. Deutz maakt gebruik van de lithium-ion-technologie die in de autoindustrie is toegepast bij de BMWi-serie. De Duitse motorenfabrikant wil met deze oplossing marktleider worden in de off-highway.
Tot slot presenteert Deutz een app waarmee via de telefoon of tablet alle data over een motor op afstand kan worden uitgelezen.

Automatisch 3D-frezen met Topcon

Topcon legt in Parijs de nadruk op het SmoothRide-concept, oftewel: automatisch 3D-frezen.
Het inmeten van een bestaande openbare weg is tijdrovend. Om de vijf of tien meter moet een medewerker de weg op diverse punten inmeten met een gps-stok. Daarna worden de instructies voor het freesbedrijf op het wegdek gespoten. Een nieuwe meting is vervolgens nodig om te kunnen bepalen hoeveel asfalt op welke plek precies moet worden aangebracht.
Bij SmoothRide wordt een scanner gemonteerd op een voertuig. Op deze manier kan al rijdend met maximaal honderd metingen per seconde het wegdek in kaart worden gebracht. Volgens Topcon kan de scan-auto tot 80 kilometer per uur rijden. De 3D-freesmodellen worden vervolgens ingevoerd in de freesmachine. Daarna kan automatisch gps-gestuurd worden gefreesd.
In Nederland is het concept al in de praktijk toegepast door Aannemingsmaatschappij Van Gelder op de bijna 7 kilometer lange N518 tussen Monnickendam en Marken. In BouwMachines van januari stond hierover een uitgebreid artikel.

Sany wil Europese markt veroveren

De Chinese materieelfabrikant Sany wil Europa veroveren, en beschouwt Intermat daarvoor als een nieuw aftrapmoment.
Op Intermat zal Sany onder meer drie rupsgraafmachines laten zien die nieuw zijn voor de Europese markt: de 2,6-tons SY26, de 5-tons SY50 en de 50-tonner SY500. Sany is succesvol in Azië. De fabrikant claimt hier in de afgelopen twintig jaar 120.000 graafmachines te hebben verkocht.
Het doel van Sany is om een top-5-speler te worden. Daartoe wordt nu in Europa een verkoop- en servicenetwerk opgebouwd. Voor Nederland werd Collé Rental & Sales eerder dit jaar importeur, nadat Meerman was afgehaakt. Sany kondigt aan dat het dit najaar een nieuwe 15-tons mobiele graafmachine gaat lanceren.

Galaxy kijkt naar Europa

Net als materieelfabrikant Sany, kijkt ook bandenfabrikant Galaxy met een begerig oog naar Europa. Opererend vanuit het hoofdkantoor in Amsterdam, wil Galaxy ‘een nieuw debuut in Europa’ maken, zoals het zelf zegt.
Galaxy belooft een ‘breder en completer aanbod qua afmetingen en loopvlakprofielen, voor uiteenlopende machines en toepassingen’. Tijdens de Intermat wordt bovendien een nieuwe lijn radiale ORT-banden gelanceerd.
Een hoofdrol op de stand zal zijn weggelegd voor de LDSR 300 en HTSR 400, die deel uitmaken van de nieuwe assortiment en in Parijs voor het eerst aan het publiek worden getoond. Daarnaast laat Galaxy op de Intermat ook bestaande succesvolle banden zien, zoals de Beefy Baby III, de Hulk SDS, de Yardmaster Ultra, de Alliance 624 en de Aliance 528 Dual Master,
De Alliance Tire Group is onderdeel van Yokohama Ruvver Co., een bedrijf met een omzet van 550 miljoen euro.

Software voor verhuurbedrijven

Irium wil bezoekers van Intermat laten kennismaken met zijn software voor dealers en verhuurbedrijven. Voor de Nederlandse markt is nu ook Nederlandstalige software beschikbaar.
Het bedrijf L. Timmerman & Zn. in Middelburg maakt sinds een aantal jaren gebruik van de Irium-programma’s. De softwareleverancier hoopt haar marktaandeel in Nederland fors te kunnen uitbreiden, zeker nu programma’s ook in de Nederlandse taal verkrijgbaar zijn.
Via de software van Irium kunnen per machine alle details over de inzet en/of bijvoorbeeld onderhoud worden bijgehouden. Irium maakt sinds vorig jaar deel uit van de Isagri Groep.

Engcon met EC233 naar Parijs

Engcon demonstreert op Intermat onder meer de EC233. Dit in 2017 gelanceerde draaikantelstuk is geschikt voor graafmachines tot 33 ton. Engcon verwacht dat het in juni 2018 gereed is voor serieproductie.
De EC233 heeft een centraal smeersysteem. De kantelhoek bedraagt 45 graden.
‘DeEC233 is voorbereid op ePS – engcon Positioning System – en kan synchroniseren met verschillende graafsystemen voor maximale effectiviteit. De standaarduitvoering is voorzien van kantelcilinders met lasthoudkleppen en een Q-Safe snelwissel voor maximale veiligheid’, belooft Engcon.

Steelwrist toont nieuwste producten

Steelwrist wil op Intermat zijn nieuwste producten presenteren aan de bezoekers.
Steelwrist ontwikkelt en produceert tiltrotators, snelwissels en andere hulpmiddelen voor graafmachines in de meest brede zin. Het XControl-systeem en de ergonomische joysticks zijn volgens de fabrikant leidende producten.
Steelwrist beweert dat meer dan 50 procent van zijn portfolio minder dan twee jaar oud is. In die periode heeft de helft van de producten een upgrade of aanpassing ondergaan, zegt de fabrikant.

Lancering Stage V-motoren Cummins

Cummins lanceert op Intermat zijn StageV-motoren. ‘Compacter, lichter en efficiënter, maar toch krachtiger’, zo luidt de belofte. De fabrikant zegt vijf jaar aan de ontwikkeling van de nieuwe generatie motoren te hebben gewerkt. In april gaan ze in productie.
Cummins investeert ook in elektrificering. Voorbeelden daarvan wil het op Intermat laten zien.

Sennebogen vernieuwt 673

Sennebogen heeft zijn telescoopkraan 673 aangepast, en laat dit vernieuwde model op Intermat voor het eerst zien. Het is de eerste Sennebogen met een Stage V-motor. De cabine is verruimd en heeft vernieuwde joysticks.
Ook de 670-E is nieuw. Deze machine was er al in uitvoeringen van 30, 40, 55 en 90 ton, maar Sennebogen komt nu met een 70-tons variant.
Daarnaast neemt Sennebogen ook een aantal bestaande modellen mee naar Parijs, waaronder de 850. Hiermee wil de fabrikant vooral laten zien hoe breed het portfolio is.

Bomag met materieel én digitaal aanwezig

Bomag komt met zijn complete range aan verdichtingsmaterieel naar de Intermat. Ook neemt de fabrikant het gehele portfolio stabilisatoren, frees- en asfalteermachines mee. Op die manier wil Bomag de breedte van het aanbod, maar tevens zijn laatste innovaties laten zien.
Niet alleen zijn de machines live te zien, ook besteedt Bomag ruim aandacht aan digitalisering. Diverse aspecten komen daarbij aan bod. Van de laatste technologie voor het verdichten van asfalt, tot het managen van het materieel met behulp van data. De nieuwe Digital Field Service wordt, compleet met apps voor Android en iOS, tijdens Intermat gelanceerd.
Dynapac, net als Bomag ook een dochter van de Fayat Groep, is niet met materieel in Parijs aanwezig.

Trimble met tablet en Earthworks voor dozers

Trimble presenteert op Intermat zijn Earthworks-systeem voor dozers. Earthworks is een 3D-controlesysteem voor graafmachines waar later de automaatfunctie aan kan worden toegevoegd. Bij dozers kunnen de ontvangers op het dak worden geplaatst in plaats van op het blad.
Daarnaast lanceert Trimble in Parijs de T10-tablet. Deze tablet met 10-inch-scherm is beschermd tegen een val of klap. Ook belooft Trimble dat de informatie op het beeldscherm bij fel zonlicht nog goed is te lezen en/of bekijken. De tablet draait op Windows 10. Trimble levert diverse software die op de tablet kan worden geïnstalleerd.

Arden lanceert drie tiltrotators

De Franse fabrikant Arden lanceert op Intermat maar liefst drie nieuwe tiltrotators: de ATR006 voor 3- tot 6-tons machines, de ATR010 voor 6- tot 10-tonners, en de ATR015 voor de gewichtsklasse van 10 tot 15 ton.
Het is voor het eerst dat Arden met tiltrotators op de markt komt. Eerder is wel een prototype gepresenteerd, maar nu komen ze daadwerkelijk voor de verkoop beschikbaar, kondigt de fabrikant aan.
Tevens introduceert Arden een nieuwe serie graafbakken. De overeenkomst is dat ze allemaal plat op de grond kunnen liggen. Dit komt de veiligheid en stabiliteit ten goede, ook tijdens het werk, zegt Arden.

FPT met gepatenteerde Stage V-motoren

Het Italiaanse FPT laat op Intermat zijn nieuwste motor zien. Het gaat om de gepatenteerde Stage V-motor HI-eSCR2.
De motor kan volgens FPT in bestaande machines worden geplaatst zonder dat aanpassingen aan het materieel nodig zijn. De fabrikant garandeert dat eindgebruikers aan de motor geen onderhoudskosten hebben. De motoren zijn gemakkelijk te plaatsen, aldus FPT. De fabrikant belooft dat de HI-eSCR2 zorgt voor betere brandstofefficiency en prestaties.
FPT is leverancier van grote merken als Caterpillar, Liebherr en Sennebogen.

Shantui toont zijn bulldozers

Het Chinese merk Shantui wil vanuit Nederland Europa gaan veroveren met zijn bulldozers. De Nederlandse ondernemer Robert Witsenburg heeft het importeurschap verworven. Op Intermat presenteert Shantui vier machines.

Shantui is een beursgenoteerd bedrijf, dat in 1980 is opgericht. Op dit moment beschikt het, volgens eigen opgave, over een jaarlijkse productiecapaciteit van 15.000 bulldozers, 7.000 machines voor de wegenbouw, 5.000 machines voor de betonindustrie, 180.000 rupsonderdelen, 160.000 hydraulische koppelomvormers, 50.000 transmissies en 1.400.000 bouwmachineonderdelen.
In Parijs laat Shantui, dat meer dan twintig bulldozertypes in het assortiment heeft, vier bulldozers zien. Twee daarvan zijn voorzien van een optionele automatische GPS-machinebesturing.
Alle modellen beschikken over een motor die voldoet aan de Tier 4 Final emissiestandaard. Op Intermat toont Shantui de 10-tons DH10K-LGP (87 kW), de 14-tonner DH13K-LGP (115 kW), de DH16K-LGP (18 ton, 138 kW) en de SD32.8 van 38 ton (280 kW). Optioneel is een ripper of lier mogelijk.

Komatsu aanwezig met meer dan 30 machines

Komatsu is met meer dan 30 machines aanwezig op Intermat. Er is een centrale rol weggelegd voor de intelligente machines van de Japanse machinebouwer. Onder meer de PC210LCi-11 graafmachine en D61PXi-24 bulldozer zijn daar exponenten van. Met de HB365NLC-3 graafmachine brengt Komatsu de hybride technologie voor het voetlicht. Verder vraagt Komatsu aandacht voor de range MR-5 compacte graafmachines. Op het buitenterrein demonstreert Komatsu de PC390HRD-11 sloopmachine met 23 meter giek.

 

Zie hier het eerste deel van het Intermat-overzicht, met nog eens tal van primeurs en noviteiten.

Gratis met BouwMachines naar Intermat

Intermat 2018, de internationale vakbeurs voor bouw en infrastructuur, wordt gehouden van 23 tot en met 28 april in Parijs. De vakbeurs is georganiseerd rondom de vier beurssegmenten Grondverzet & Sloopwerkzaamheden, Wegen, Materialen & Fundering, Bouw & Betonsector en Lifting, Handling & Transport.

Lezers van BouwMachines en bezoekers van onze website komen in aanmerking voor een gratis toegangskaart voor Intermat.
Registreer hier gratis

Reageer op dit artikel