video

VIDEO | BouwMachines test Takeuchi TB2150R, een serieuze rupsgraver

Materieel

VIDEO | BouwMachines test Takeuchi TB2150R, een serieuze rupsgraver

Deze maand test BouwMachines de Takeuchi TB2150R. De 15-tons machine heeft qua bediening zeker trekjes van zijn kleine broertjes. Maar qua bouwwijze is het absoluut geen opgeschaalde minigraver. Het is een serieuze rupsgraver, concludeert testredacteur Matthijs Verhagen.

Rupsgraafmachines in de 15-tons klasse zijn van oudsher het domein van de grote fabrikanten. Sinds vorig jaar is ook Takeuchi hier in gestapt met zijn TB2150-serie, waaronder de TB2150R met zijdelings geplaatste vaste giek. Een opvallende move van het merk, dat toch vooral  bekend is van de minigravers.

Takeuchi bouwt sinds 2004 al de 14-tons TB1140

Takeuchi richt zich trouwens al langere tijd niet meer enkel op de minigravers, sinds 2004 bouwen de Japanners al de 14-tons TB1140. Dit model ontwikkelde de fabrikant destijds speciaal voor de Europese markt op aanvraag van de Oostenrijkse importeur.

In Nederland werd de TB1140 nooit in grote aantallen verkocht, simpelweg omdat deze machine alleen leverbaar was met een voorop gebouwde zwenkgiek. Dat kan handig zijn in krappe ruimtes, maar op machines in deze gewichtsklasse is zo’n zwenkgiek naar Nederlandse maatstaf eerder uitzonderlijk.

Voor ons is een vaste giek met giekvoet naast de cabine de norm

Voor ons is de norm in deze klasse een vaste giek met de giekvoet naast de cabine, zoals we die kennen van alle andere rupsgraafmachines.

Binnenkort is het complete testverslag van de TB2150R te lezen in BouwMachines en op www.bouwmachines.nl.

Bekijk hieronder alvast een video van de test.

Reageer op dit artikel