nieuws

BEKIJK HIER | Overzicht hybride en elektrische machines

Materieel

BEKIJK HIER | Overzicht hybride en elektrische machines

Natuur & Milieu heeft samen met de BMWT een lijst opgesteld van hybride en elektrische grondverzetmachines die in 2019 en 2020 in Nederland verkrijgbaar zijn. De inventarisatie is gemaakt in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

De lijst is gepubliceerd op 10 september 2019. Volgens Natuur & Milieu en de BMWT gaan de ontwikkelingen snel, en is onduidelijk hoe lang het overzicht actueel blijft.

In het overzicht staan wielladers, graafmachines en overslagmachines. Bij de samenstelling van de lijst is bij fabrikanten ook gevraagd naar trilplaten en –stampers, schrankladers, dumpers, bulldozers, (asfalt)walsen en asfaltwerkmachines. Deze zijn echter nog niet als elektrisch of hybride model in aantocht.

UPDATE 16 september 2019. Inmiddels is gebleken dat het overzicht niet volledig en op in elk geval één onderdeel onjuist is. De hybride rupsgraafmachines van Komatsu (HB215LC-3 en HB365LC-3) en de elektrische minishovel van Knikmops (KM130E) ontbreken. Voorts wordt bij de minishovels een verkeerd model van Schäffer genoemd (2445), terwijl twee elektrische Schäffers (de 23e en de 24e) in het overzicht ontbreken. BMWT zegt dat het overzicht ‘een levend document’ moet worden. Wanneer een herziene, aangevulde versie wordt gepubliceerd, is vooralsnog niet bekend.

Bekijk HIER het gepubliceerde overzicht van elektrische en hybride machines.

 

Reageer op dit artikel