nieuws

SVAB werktuigherkenningssysteem werkt nu ook samen met Leica gps-machinebesturingssysteem

Materieel

SVAB werktuigherkenningssysteem werkt nu ook samen met Leica gps-machinebesturingssysteem

Leica Geosystems en SVAB introduceren een nieuwe tool voor gps-machinebesturingssystemen. Deze tool detecteert via Bluetooth een werktuig of aanbouwdeel dat op een graafmachine of shovel gebruikt wordt. De machinist hoeft dan niet langer de instellingen te veranderen als hij van uitrustingsstuk wisselt.

De tool is gebaseerd op het Quantum werktuigherkenningssysteem van SVAB. In het geval van een graafmachine herkent het systeem automatisch welke bak of welk kantelstuk aan de machine bevestigd zijn.

Leica/SVAB werktuigherkenningssysteemAlle informatie op één scherm bij de hand

‘Veel machinisten wisselen op een dag meerdere keren van bak of andere aanbouwdelen. Met het werktuigherkenningssysteem zijn vergissingen uitgesloten. De integratie van het systeem met machinebesturing betekent dat de machinist nu alle informatie op één scherm bij de hand heeft’, legt Marcus Grevelshøj, productmanager voor oplossingen voor graafmachines en shovels bij Leica Geosystems uit.

Werktuigherkenning vermindert risico van een verkeerde bak

De machinist krijgt een waarschuwing als een aanbouwdeel is geselecteerd zonder dat gebruik is gemaakt van het werktuigherkenningssysteem. Dat vermindert het risico dat bijvoorbeeld een verkeerde bak voor graafwerkzaamheden gebruikt wordt en er ongewild te veel of te weinig grond wordt afgegraven; met het corrigeren daarvan kan kostbare tijd gemoeid zijn. Het werktuigherkenningssysteem ondersteunt ook standaard kantelbakken en afkoppelbare tiltrotators.

‘Het werktuigherkenningssysteem is een nieuwe manier om te profiteren van de informatie over de aanbouwdelen die aan de machine bevestigd zijn”, zei Fredrik Eriksson, CEO van SVAB. ‘We zijn er trots op dat ons werktuigherkenningssysteem nu compatible is met de oplossingen van Leica Geosystems.’

Bekijk hieronder de Engelstalige video waarin het systeem wordt uitgelegd.

Reageer op dit artikel