nieuws

Eindgebruiker met stip op 1 bij marktleider engcon

Materieel

Engcon, ’s werelds grootste fabrikant van tiltrotators, timmert hard aan de weg. Het bedrijf brengt voortdurend innovatieve producten en uitbreidingen op de markt en ontwikkelt bestaande producten succesvol door. “Dat innovatieve zit in de genen van onze organisatie”, vertelt sales director Nicky de Vries. “Voor ons is het de normaalste zaak dat we goed naar onze klanten luisteren, hun wensen in een product gieten en vervolgens intern heel snel schakelen om dat product zo snel mogelijk bij hen te krijgen.”

Eindgebruiker met stip op 1 bij marktleider engcon
De gratis uitbreiding van engcon bestaat uit een EC-Oil-blok met twee hydraulische aansluitingen, een aansluiting voor centrale smering en een aansluiting voor de elektronica.

Het Zweedse engcon startte bijna dertig jaar geleden als fabrikant van draaikantelstukken, maar heeft daarnaast een immens palet snelwissels, grijpers, aanbouwdelen en machine-opties in het programma. In de afgelopen decennia wist engcon een stevige marktpositie te veroveren.
Het bedrijf is qua omzet inmiddels bijna twee keer zo groot als de concurrenten en groeit hard door.

Dicht op de markt

In de afgelopen decennia wist engcon een stevige marktpositie te veroveren.

De snelle omzetstijging die engcon jaar op jaar realiseert, is volgens Nicky de Vries – director sales voor de Nederlandse markt – vooral ook het gevolg van het hoge tempo waarin nieuwe producten worden gelanceerd. “Wij staan dicht op de markt en nemen de ervaringen van onze klanten heel serieus. We gaan direct aan de slag met tips die klanten geven om onze producten beter te maken, maar omarmen ook vragen over mogelijke nieuwe toepassingen. Door vervolgens met een technisch perfect en gunstig geprijsd product te komen, binden we bestaande klanten aan ons en bedienen we nieuwe klanten op maat.”

Snelwissel gratis met EC-Oil

Dat engcon de markt centraal heeft staan binnen haar bedrijfsvoering blijkt uit het jongste wapenfeit van het bedrijf; sinds mei 2018 levert het bedrijf alle Q-Safe snelwissels oftewel S-type snelwissels standaard en helemaal gratis met het volautomatische werktuigbevestigingssysteem EC-Oil. Met het wisselen van tiltrotator en/of aanbouwdeel wissel je als gebruiker ook volautomatisch de hydrauliek, elektronica en gps en centrale smering. Als machinist hoef je de cabine niet meer uit, je houdt je handen schoon en blijft warm in de cabine.
Nicky de Vries: “We zien dat draaikantelstukken met dubbele snelwissels en hydraulische werktuigbevestiging heel snel steeds populairder worden. Die ontwikkeling vinden we goed: het werk verloopt nóg efficiënter, machinisten worden lichamelijk minder zwaar belast en er wordt sneller gewisseld tussen werktuigen, waardoor ook de veiligheid wordt vergroot. Voor ons is het een relatief kleine stap om van ons EC-Oil systeem een standaardsysteem te maken. Voor de markt is het enorme stap vooruit.”
De gratis uitbreiding van engcon bestaat uit een EC-Oil-blok met twee hydraulische aansluitingen, een aansluiting voor centrale smering en een aansluiting voor de elektronica: precies wat nodig is voor de aansluiting van een engcon-draaikantelstuk die aan de bovenzijde ook is uitgerust met een EC-Oil-blok en eenvoudig kan worden afgekoppeld.

QSC vergrendelsysteem

Nog een ontwikkeling die zijn oorsprong in de praktijk vindt, is het engcon QSC vergrendelsysteem.
Nicky de Vries: “Elk merk graafmachine heeft zijn eigen bediening voor de snelwissel. Wanneer je als machinist op een ander merk of type machine aan de slag moet, is het dus maar de vraag of de snelwissel wel goed wordt vergrendeld. Het gevaar dat omstanders lopen laat zich raden. Met QSC creëer je een standaard snelwisselsysteem dat door iedere machinist wordt begrepen. Door de bodemdruksensor en giekvergrendeling is het systeem veiliger, omdat een bak niet zomaar kan worden gelost. De bediening gebeurt middels een paneel met druktoetsen.”
Veel van de gebruikers van engcon’s producten werken ook met een gps-systeem van Trimble, Topcon, Leica of Novatron. Ook op dat terrein is een nauw contact met de markt essentieel. Nicky de Vries: “Toen Trimble met haar nieuwste versie van Trimble Earthworks op de markt kwam, was ons engcon Positioning System (ePS) daar niet volledig compatible mee. Dat betekent voor onze software-ontwikkelaars; gelijk schakelen! Ze hebben dan ook in no-time een modificatie van ePS doorgevoerd, waarbij het rotatievlak volledig is te volgen. Hoe klantgericht wil je het hebben?”

Kijk voor meer informatie over engcon en haar uitgebreide lijn producten op www.engcon.com.

Dit artikel is gesponsord door engcon

Reageer op dit artikel