nieuws

Twee damwandplanken drukken in één gang met Giken Silent Piler

Materieel

Voor het eerst kan in Nederland de Giken ECO 1400S worden ingezet. Het bijzondere van deze Silent Piler is dat hij in één gang maximaal 1.400 millimeter Z-damwandplank de grond in kan drukken. Dit moet naast tijd vooral kosten besparen.

Twee damwandplanken drukken in één gang met Giken Silent Piler
Een operator bedient de Giken ECO 1400S op een demonstratieterrein in Lemmer.

Tot nu toe is één damwandplank van 700 millimeter het maximum dat in één gang kan worden gedrukt. De ECO 1400S heeft het vermogen om twee planken van het Z- en U-type aan te brengen tot een breedte van 1,4 meter. Van deze machines zijn er mondiaal nog geen twintig in gebruik.
Operationeel manager Hans Pijpers van Shinrai Piling, verhuurbedrijf van Silent Pilers voor WestEuropa, heeft hoge verwachtingen van de potentie voor de Nederlandse markt.
‘Eigenlijk was het de bedoeling om de machine al in te zetten bij een dijkverzwaringsproject tussen Hagestein en Opheusden, in 2015. Omdat de machine nog niet beschikbaar was, is dat helaas niet gelukt’, vertelt Pijpers.
Bijna twee jaar later is de machine wél gereed. In april werd in Lemmer een demonstratie gehouden. Dat moment was tevens de officiële introductie in Nederland. ‘Wij zijn er klaar voor. Het eerste contract wordt binnenkort gesloten’, kondigt Pijpers aan.

Optimale bezettingsgraad

Shinrai Piling wil de machine, inclusief operator, verhuren aan zowel grote als kleine partijen. Dit moet zorgen voor een hogere bezettingsgraad en daardoor een lager tarief. De Giken ECO 1400S kent bij aanschaf een vanaf-prijs van 2,4 miljoen euro. ‘We streven naar een optimale bezettingsgraad’, zegt Pijpers. ‘Hoe beter de bezetting, hoe scherper het verhuurtarief dat we kunnen aanbieden. Wij denken dat de machine ook voor kleinere partijen interessant kan zijn.’
Volgens Pijpers worden aan de operators hoge eisen gesteld. ‘De machinist moet fingerspitzengefühl hebben. Het gaat om méér dan alleen het bedienen van de machine. Hij moet ook weten wat de grond doet, en wat de plank doet. Verder mag je de machine beslist niet overbelasten.’

Relatief licht

Tot nu toe is één ECO 1400S beschikbaar voor de Nederlandse en West-Europese markt. De zes cilinders tellende machine kan tot 150 ton drukken en tot 163 ton trekken. Een powerpack van 230 kW moet zorgen voor voldoende kracht en vermogen. De machine heeft een Stage III-motor. Op termijn wil Giken upgraden naar Stage IV. De ECO 1400S is relatief licht: het is met een gewicht van 21,5 ton de zwaarste Silent Piler.
Pijpers meent dat de voordelen van de machine talrijk zijn. Doordat twee planken kunnen worden gedrukt in één gang, zijn minder handelingen nodig, waardoor automatisch het brandstofverbruik afneemt.
Door de manier waarop de machine werkt, is bovendien een relatief kleine oppervlakte nodig. ‘Dat maakt de machine ook interessant voor werken op binnenstedelijke locaties, of nabij bebouwing, waar trillen of hameren ongewenst is vanwege geluidsoverlast. De ECO 1400S drukt trillingvrij, dus brengt geen schade aan de omgeving aan’, aldus Pijpers.

Transportlorrie

Bij Silent Piling ‘loopt’ de machine over de door haarzelf gedrukte planken heen. Met behulp van het zogeheten GRB-systeem (Giken Reaction Base System) is het mogelijk om, met een kraan en een transportlorrie, nieuwe planken aan te voeren en in te hijsen over een reeds geplaatste wand.
Pijpers: ‘Bij werken in buitengebieden, kan op die manier de aanwezige vegetatie worden gespaard. En bij waterwerken kunnen wanden worden geplaatst zonder hulpconstructies als draglineschotten en rijplaten. Binnenstedelijk kan zeer dicht bij bestaande bebouwing worden gewerkt. Bij petrochemische industrieën hoeft het productieproces niet te worden verstoord.’

Klempoten

Daarnaast wijst Pijpers erop dat Silent Pilers ook dicht langs het spoor, het water of autowegen kunnen worden ingezet zonder buitendienststellingen, het versmallen van vaarwegen of het afkruisen van rijbanen.
Silent Pilers houden met hydraulische klempoten de planken vast, en drukken of trekken deze met behulp van cilinders in of uit de grond. Afhankelijk van de samenstelling en hardheid van de ondergrond kan extra materieel worden ingezet zoals een waterlans of een crusher.

Reageer op dit artikel