nieuws

Tatra 6×6 voor v.d. Klundert BV

Materieel

Berkers Techniek heeft een Tatra 6×6 afgeleverd aan v.d. Klundert BV uit Oud-Vossemeer. Het gaat om een Tatra Phoenix 6×6, die als ‘Agritruck’ is geregistreerd. Dat betekent dat de truck met beperkte snelheid ingezet mag worden zonder truck-kenteken.

Tatra 6×6 voor v.d. Klundert BV

De Tatra werd door Berkers Techniek op een aantal punten aangepast om aan de wens van de klant te voldoen. Zo werd een continu PTO met plunjerpomp opgebouwd met een capaciteit van 185 liter per minuut. Ook is het veersysteem aangepast, waardoor de de wielen ook in onbelaste toestand recht komen te staan. De laadbak is een 22 kuubs grote VGM-grondbak van Hardox-staal. Aluminium milieukleppen en een hydraulische achterklep completeren de opbouw. De hoge banden maken de Agritruck uitermate geschikt voor zwaar terrein. Voor zijn 16.00R20-banden gemonteerd en achter enorme 24R21-banden in enkelluchtmontage.

Alternatief voor landbouwtrekker met dumper

De Tatra is volgens Berkers Techniek een prima alternatief voor een landbouwtrekker met dumper of een kleine knikdumper. Wettelijk wordt de Tatra gezien als een landbouwtrekker. De snelheid is begrensd op 65 kilometer per uur.

Onafhankelijk wielophanging Tatra

De Tatra is gekeurd als T5-landbouwvoertuig met een snelheid van 65 kilometer per uur bij 1.200 omwentelingen. Hij is voorzien van een Paccar MX13-motor met 460 pk in Euro-6-uitvoering, in combinatie met de ZF AsTronic-versnellingsbak met een extra zware Tatra-tussenbak. Het bijzondere  is de onafhankelijke wielophanging, waardoor er heel lang contact blijft met de ondergrond. Dit zorgt voor ongeëvenaarde terreincapaciteiten.

Berkers levert ook een bandendrukwisselsysteem waarbij de luchttoevoer door de naven loopt. Verder biedt het leveringsprogramma meer configuraties, van 4×4 tot zelfs een 10×10. Tatra levert ook gestuurde aangedreven achterassen.

Voordelen landbouwvoertuig

De Tatra-trucks zijn ook als gekentekende vrachtwagens leverbaar, maar als landbouwvoertuig hebben ze een aantal voordelen. Zo is er geen tachograafplicht en zijn een groot rijbewijs of een APK niet van toepassing.

Berkers Techniek is één van de drie leveranciers van Tatra in Nederland. Het bedrijf leverde inmiddels al acht Tatra’s af en beschikt over een gespecialiseerde werkplaats in Deurne. Voor onderhoud en reparatie kan echter ook een beroep op de DAF-dealerorganisatie worden gedaan.

Foto's

Reageer op dit artikel