nieuws

Compacte Powerscreen-capaciteitsmaker voor Sagro

Materieel

Van der Spek Vianen heeft een nieuwe Powerscreen combi-puinbreker aan Sagro geleverd. De nieuwe machine, met een gewicht van 34 ton, is een compacte capaciteitsmaker.

Compacte Powerscreen-capaciteitsmaker voor Sagro

De componenten van de Powerscreen TP260SR zijn opgebouwd op een robuust chassis. De opgavebunker, met een inhoud van zo’n 2.5 kubieke meter, kan zowel met een kraan als met een laadschop beladen worden. In de bunker is in het verlengde van de voeder een voorzeefdek gemonteerd. Hierop kan de fijne fractie worden uitgezeefd. Door middel van een klep kan men kiezen om deze fijne fractie onder de breker door te laten gaan en met het gebroken product af te voeren, of via de gemonteerde zijafvoerband af te voeren.

Hydraulisch verstelbare prallwerken

Vanaf de bunker wordt het te breken product in de breker gevoerd. Op de TP260SR is een 860 millimeter brede breker geplaatst, die een invoeropening heeft van 860 millimeter x 610 millimeter. De rotorbreedte en diameter zijn gelijk. De rotor heeft een diameter van 860 millimeter en is ook 860 millimeter breed, wat zorgt voor een optimale gewichts- en krachtverdeling om het product te breken.  De prallwerken van de TP260SR zijn geheel hydraulisch te verstellen, zodat bij- of afstellen snel kan plaatsvinden zonder dat er gereedschap benodigd is. Mocht er toch een onbreekbaar deel in de breker komen, dan kunnen de prallwerken wijken en zullen na het passeren van de storing weer op de vooraf ingestelde maat gaan staan.

In de rotor zijn vier slaglijsten geplaatst, die afhankelijk van het te breken product in 2 hoog/2 laag- of 4 hoog configuratie gemonteerd worden.

Onder steile hoek geplaatste trilvoeder

Onder de breker is een 2.000 millimeter lange trilvoeder gemonteerd, die het gebroken product en eventueel voorzeefmateriaal afvoert richting de 900 millimeter brede afvoerband. De trilvoeder is onder een zeer steile hoek geplaatst om ook in zeer kleverig materiaal goed te blijven transporteren.  De trilvoerder zorgt ook dat ijzerdelen worden afgeremd en geen schades kunnen veroorzaken aan de transportband, die vaak onder de breker zijn geplaatst bij compacte brekers.  Een dwars opgestelde bovenbandmageet op de afvoerband zorgt voor de afvoer van ijzerdelen uit het gebroken product.

Deze afvoerband lost vervolgens op de nageschakelde zeefunit die aan de machine is gemonteerd. Deze zeefmachine, met een lengte van 2.440 millimeter en een breedte van 1.200 millimeter, kan met grote capaciteit de overmaat afzeven, die vervolgens via de retourband weer in de bunker worden gevoerd om nogmaals gebroken te worden. De zeefunit kan hydraulisch in hoogte worden versteld en voor onderhoudswerkzaamheden compleet horizontaal worden gesteld. In deze positie kunnen de zeefdekken eenvoudig worden gewisseld.  De uitgezeefde fractie wordt vervolgens via een 1.200 millimeter brede afvoerband afgevoerd.

Powerpack op machine

De powerpack is bovenop de machine geplaatst, zodat hij goed toegankelijk is en niet in de buurt staat van het te breken product. Door deze plaatsing is ook de koeling optimaal, omdat de koelers goed worden voorzien van koellucht en geen stof word aangezogen. In het powerpack is een 280pk sterke Tier IV final Caterpillar-motor gemonteerd. Deze werkt met 1.700 tot 2.100 toeren per minuut. Door het verstelbare toerental kan ook de rotorsnelheid geregeld worden. Door de directe aandrijving van de rotor wordt het optimale rendement behaald met een zeer laag brandstofverbruik als resultaat. Rondom de motorunit en bovenop de machine zijn ruime bordessen aanwezig, zodat onderhoudswerkzaamheden veilig kunnen worden uitgevoerd.

Centrale besturing

Voor de aansturing van de machine is een centrale besturing geplaatst, die door middel van een groot touchscreen te bedienen is. Alle functies zijn hierop te bedienen. De elektrokast waarop deze touchscreen is geplaatst, is voorzien van een overdrukunit zodat stof en vocht in de kast wordt voorkomen en een lange levensduur gegarandeerd is.

Door zijn compacte afmetingen kan de Powerscreen TP260SR ook op kleinere- en moeilijker bereikbare locaties worden aangevoerd door de transportcombinaties van Sagro. Uiteraard is het uitvoeren en van het breken van kleinere tonnages en speciale producten door deze gemakkelijkere wijze van aan- en afvoeren door Sagro zeer efficiënt uit te voeren.

De Powerscreen TP260SR is zeker niet de eerste Powerscreen bij Sagro in de materieelvloot, naast deze machine zijn er ook al enkele Powerscreen-zeefmachines en een mobiele Powerscreen-kegelbreker werkzaam, die door door Van der Spek Vianen zijn geleverd.

Foto's

Reageer op dit artikel