nieuws

50 jaar Liebherr betonmixers

Materieel

Liebherr produceert op de kop af 50 jaar betonmixers. De eerste betonmixer van het Duitse merk deed in 1967 zijn intrede. Om het jubilieum te vieren, zocht en vond Liebherr een 40 jaar oude mixer op een Magirus chassis. Deze werd volledig gerestaureerd.

50 jaar Liebherr betonmixers
De HTM 905 betonmixer van Liebherr, van de vijfde en meeste recente generatie.

De geschiedenis van de Liebherr betonmixers begint in 1967 met de eerste mixer, gebouwd op een Henschel HS22 chassis. De HTM 601-mixer, met een inhoud van 6 kuub, had nog een eigen motor. De chassis in die tijd waren namelijk veelal nog niet voorzien van een geschikte PTO.

Liebherr betonmixers steeds groter

Sinds die eerste HTM 601 zijn de mixers voortdurend verbeterd. Zo nam het volume voortdurend toe. En, met de komst van 2-assige en 3-assige chassis, kwamen de eerst semitrailers op de weg. Pas in de jaren 90 werd  het – dankzij nieuwe regelgeving – mogelijk om een mixer op een 4-assig chassis te zetten. Sindsdien is de 9-kuubs mixer op een 4-asser het meest verkochte type.

Net op tijd voor het 50-jarig jubileum wist Liebherr een 40 jaar oude mixer op een Magirus chassis op de kop te tikken. Deze machine is door Liebherr compleet gerestaureerd en bedoeld als museumstuk.

5e generatie Liebherr betonmixers

Tegelijkertijd introduceert Liebherr de 5e generatie betonmixers. Die is volledig nieuw ontworpen. De capaciteit is vergroot doordat veel werk is gemaakt van gewichtsbesparing. Ook is een superieure staalkwaliteit gebruikt. Verder is de trommel waar mogelijk glad afgewerkt, voor makkelijker schoonmaken. Dankzij een innovatief platform kunnen naar wens allerlei opties en accessoires simpel opgebouwd worden.

Liebherr produceert zijn betonmixers in Duitsland (Bad Schussenried), China, Thailand, Brazilië en Saoedi-Arabië. De fabrieken hebben samen inmiddels zo’n 92.000 mixers afgeleverd.

Foto's

Reageer op dit artikel