nieuws

Volvo EC220EL rupsgraafmachines voor jubilerend Odijk-Zwanenburg

Materieel

Firma Odijk-Zwanenburg vierde onlangs het 60-jarig bestaan. De aanschaf van een tweetal nieuwe Volvo EC220L rupsgraafmachines zette het jubileum luister bij.

Volvo EC220EL rupsgraafmachines voor jubilerend Odijk-Zwanenburg

Met de aanschaf van de 2 nieuwe Volvo EC220EL rupsgraafmachines zet Odijk-Zwanenburg een traditie voort. Het bedrijf draait al jaren met machines van Volvo. In de materieelvloot nemen wielladers, graafmachines en dumpers van het Zweedse merk een prominente plaats in. De machines zijn geleverd door SMT. (Lees ook: Kuiken verder als SMT)

De twee nieuwe rupsgraafmachines met een eigen gewicht van ruim 23 ton vormen een perfecte aanvulling. Ignas Zwanenburg: ‘De EC220 heeft de perfecte maatvoering voor inzet op onze verschillende projecten. Hij is klein genoeg voor het werken in bijvoorbeeld woningbouwprojecten. Tegelijkertijd is hij groot genoeg om een flinke productie te maken in grote bouwputten of sloopwerken.’

Extra opties

‘Ondanks dat de machines standaard compleet zijn uitgevoerd, hebben wij toch nog een aantal opties toegevoegd. Zoals schaar- en rotatiehydrauliek voorzien van proportionele bediening. Daarbij zijn de joysticks voorzien van één tuimelschakelaar en drie drukschakelaars. Verder hebben we een gereedschapskist laten monteren op de onderwagen. Ook is voorzien in voorbereiding op overdruk, met inbouw van een nieuw Freshfilter signaleringssysteem.’

Nivelleerventiel voor eenvoudiger egaliseren

De EC220E wordt aangedreven door Volvo’s D6J 6-cilinder watergekoelde turbo dieselmotor. Die voldoet aan de Stage 4 emissie-eisen. De krachtbron is voorzien van intercooler, waste-gate-turbo, uitlaatgasrecirculatie en dieselpartikelfilter met SCR katalysator (AdBlue).  Het netto maximum vermogen bedraagt 128 kW/174 pk bij 1.800 tpm.

Dankzij het nivelleerventiel is de opbrengst van de pomp voor het neerlaten van de giek te gebruiken als reserve of voor andere machinefuncties. Dit brengt de cyclustijden verder terug en maakt egaliseren eenvoudiger.

Ondertussen kan de machinist vanuit zijn stoel allerlei persoonlijke instellingen bedienen, van klimaatregeling tot de sneltoets op de joystick.Tegelijkertijd verschaft de ruime cabine de machinist comfortabele bewegingsruimte.

Volvo EC220EL managementsysteem voor aanbouwdelen

De Volvo EC220 is voorzien van een managementsysteem voor aanbouwdelen. Het managementsysteem is beveiligd met een wachtwoord. Het bewaart instellingen voor maximaal twintig verschillende aanbouwdelen. Dit systeem maakt gebruik van vooraf ingestelde waarden. De machinist kan de hydraulische opbrengst en druk aanpassen vanuit de cabine. Zo kunnen allerlei aanbouwdelen worden gebruikt en is de machine bijzonder veelzijdig.

Dankzij de nauwkeurige controle van het elektrisch pedaal kan de machinist veel verschillende aanbouwdelen gebruiken. Via het toetsenbord kan de machinist de precisie van de responstijd van de aanbouwdelen aanpassen. Op die manier is de machinerespons perfect afgestemd op de werkomgeving.

Odijk-Zwanenburg is klaar voor de toekomst

Henk en Rika Zwanenburg hebben officieel besloten om een stapje terug te doen. Tijdens de recente viering van het 60-jarig bedrijfsjubileum nam zoon Ignas Zwanenburg officieel de bedrijfsleiding over van vader Henk Zwanenburg. Daarmee  – en met de nieuwe Volvo’s – is het bedrijf klaar voor de toekomst.

Foto's

Reageer op dit artikel