nieuws

Caterpillar lanceert ‘revolutionaire’ nieuwe graafmachines

Materieel

Caterpillar heeft maandagavond in het Spaanse Málaga op spectaculaire wijze een nieuwe generatie graafmachines gelanceerd.

Caterpillar lanceert ‘revolutionaire’ nieuwe graafmachines
De nieuwe Cat 320.

Gisteren kondigden we de komst van de nieuwe graafmachines van Caterpillar al aan. Maandagavond werden op een officiële productlancering in Málaga meer details duidelijk. BouwMachines was erbij.

Enkele foto’s van de presentatie vind je onderaan dit artikel.

Caterpillar belooft tot 25 procent brandstofbesparing, tot 15 procent minder onderhoudskosten en tot 45 procent meer efficiency in vergelijking met de huidige F-serie. Caterpillar spreekt van ‘een revolutie’.

Nieuwe Caterpillar machines in maart 2018 leverbaar

De machines worden vanaf januari in Japan gebouwd. Naar verwachting zijn ze met ingang van maart/april 2018 leverbaar in Nederland. De nieuwe generatie machines volgt de huidige 320-F en 323-F op.

Toevoeging letters verdwijnt

Voortaan heten de machines simpelweg 320 en 323, zonder verdere toevoeging. De gedachte hierachter is dat de ontwikkelingen zo snel gaan, dat de machines in de toekomst met grote regelmaat een update kunnen ondergaan zonder dat hiervoor een nieuwe serie hoeft te worden gelanceerd.

De enige machine met een lettertoevoeging, is de 320-GC. Dit is een ‘basic’ machine met minder technologie. Voor de Nederlandse markt is dit type machine naar verwachting niet of nauwelijks interessant.

Een korte video van de presentatie staat hier.

Brandstofbesparing door elektronische pomp

De door Caterpillar beloofde brandstofbesparing wordt toegeschreven aan onder meer een elektronisch geregelde pomp en een elektronisch ventielenblok.

De onderhoudskosten verminderen volgens Caterpillar door een elektronisch Servo-systeem, het hydrauliekfilter dat om de drieduizend in plaats van om de tweeduizend uur hoeft te worden vervangen, en motorolie die duizend uur meegaat in plaats van de huidige vijfhonderd uur.

Earthworks van Trimble af-fabriek

De verbeterde efficiency is volledig te danken aan de toepassing van nieuwe technologieën, aldus Caterpillar. Zo worden machines van de nieuwe generatie standaard uitgerust met een 2D-systeem. Op verzoek zijn de machines af-fabriek leverbaar met Earthworks van Trimble. Trimble introduceerde onlangs Earthworks voor graafmachines en dozers. 
Earthworks is het eerste 3D-controlesysteem voor graafmachines waar later de automaatfunctie aan kan worden toegevoegd.

Overweldigende laser- en lichtshow

De nieuwe generatie Cat-graafmachines werd maandagavond op spectaculaire wijze gepresenteerd tijdens een overweldigende laser- en lichtshow op het demonstratiecentrum van de fabrikant in de bergen bij Málaga. Driehonderd genodigden waren hierbij aanwezig, onder wie veel dealers en vertegenwoordigers van internationale vakmedia.

De komende weken volgt meer berichtgeving over de nieuwe Cat’s op bouwmachines.nl en in ons maandblad.

Foto's

Reageer op dit artikel