nieuws

3 nieuwe Cat graafmachines in 20-tons klasse

Materieel

Cat komt met 3 nieuwe graafmachines in de klasse 20 ton: de 320GC, de 320 en de 323. Caterpillar belooft bij alledrie meer efficiëntie, lager verbruik, meer comfort en minder onderhoudskosten.

3 nieuwe Cat graafmachines in 20-tons klasse
De Cat 320.

De nieuwe Cat graafmachines 320 en 323 hebben af-fabriek Cat Connect-technologie. Dit systeem moet de efficiëntie bij nivelleren met, zo zegt Cat, tot maar liefst 45% verhogen. Cat Grade met 2D-systeem geeft aanwijzingen voor diepte, helling en horizontale afstand voor het nivelleren.

Met de e-limietfunctie kan de machine veilig worden gebruikt onder constructies of in de buurt van verkeer. De functie voorkomt dat delen van de graafmachine buiten door de machinist gedefinieerde instelpunten komen. Het standaard 2D-systeem kan worden opgewaardeerd naar Cat Grade met geavanceerde 2D of Cat Grade met 3D.

Bewegingen giek, stick en laadbak geautomatiseerd

Cat 320

De nieuwe Cat 320.

Standaard Grade Assist automatiseert de bewegingen van giek, stick en laadbak. Als machinist blijf je zo simpel op het juiste niveau blijven bij het graven met één hendel. Het Cat Payload-weegsysteem aan boord is in de fabriek in de Cat 320 en 323 geïntegreerd. Dit systeem bereikt nauwkeurige laaddoelen en een grotere efficiëntie bij het laden met wegen onderweg en realtime schattingen van de lading zonder te zwenken. Zo wordt voorkomen dat de truck te zwaar of te licht beladen wordt. Met Cat LINK-hardware en -software kunnen werkterreinen met het kantoor worden verbonden. Ook biedt het essentiële bedrijfsinformatie over de machines.

Brandstofbesparingen tot 25%

De krachtbronnen in de Cat graafmachines leveren 90 tot 121 kW voor de drie nieuwe graafmachines. De motoren verbruiken tot 25% minder brandstof dan de voorgaande modellen. De nieuwe Smart-modus stemt automatisch het vermogen van de motor en het hydraulische vermogen af op de graafomstandigheden. Dit optimaliseert zowel het brandstofverbruik als de prestaties. Het motortoerental wordt ook automatisch verlaagd wanneer er geen vraag naar hydrauliek is.

Het nieuwe koelsysteem heeft meerdere elektrische ventilatoren. Die controleren afzonderlijk de temperatuur van de hydrauliekolie, de radiateur en de luchtgekoelde nakoeler. De Cat graafmachines 320 GC, 320 en 323 zijn uitgerust met een nieuw hydraulisch systeem. Een vernieuwde hoofdregelklep maakt servoleidingen overbodig. Drukverlies vermindert en het brandstofverbruik daalt als gevolg. Minder hydrauliekleidingen in de graafmachines leiden ertoe dat er 20% minder olie nodig is.

Onderhoudskosten met 15% verlaagd

De langere en beter gesynchroniseerde onderhoudsintervallen moeten de onderhoudskosten met 15% reduceren. Het nieuwe Cat retourfilter voor het hydraulisch systeem kan meer verontreiniging verwerken. Het gaat 3.000 uur mee, 50% langer dan eerdere filters. Een nieuw Cat luchtfilter met geïntegreerd voorfilter en primaire en secundaire filters verlengen het onderhoudsinterval tot 1.000 uur. Dat is een verlenging van 100%. Het brandstoftankdopfilter gaat 2.000 uur mee. De drie filters van het brandstofsysteem hebben elk een onderhoudsinterval van 500 uur.

Alle dagelijkse onderhoudscontroles (olie, brandstof-waterafscheider, water en bezinksel in de brandstoftank en koelwater) worden vanaf maaiveldhoogte gedaan. Het samenvoegen van de filterlocaties verkort de onderhoudstijd.

Nieuwe cabine om de prestaties van de machinist te verbeteren

De cabines hebben standaard starten zonder sleutel, grote standaardmonitor van 203 mm met aanraakscherm en draaiknoppen voor de bediening. De geluidsarme ROPS-constructie verhoogt veiligheid en comfortniveau. Met de programmeerbare joystickknoppen voor respons en patroon kan de machinist productiviteitsinstellingen invoeren. De nieuwe viscosedempers verlagen het trillingsniveau in de cabine met tot 50% vergeleken met eerdere modellen.

De nieuwe, ruime cabine is uitgerust met een van de cabinepakketten Comfort, Deluxe of Premium. Het lage profiel met grote voor-, achter en zijruiten verbetert het zicht. Bij het optionele 360° zicht worden beelden van diverse camera’s samengevoegd om de zichtlijnen van de machinist in alle richtingen te verbeteren. De automatische klimaatregeling houdt de binnentemperatuur in de cabine constant. De Bluetooth radio heeft USB-poorten voor het aansluiten en opladen van telefoons. Een opklapbare console voor de cabineversies Deluxe en Premium maakt gemakkelijk in- en uitstappen mogelijk.

Foto's

Reageer op dit artikel