nieuws

Sany SY215C in de BouwMachines test: veel voor weinig

Materieel

Zo’n tien jaar geleden leek het erop dat Chinese merken de Europese markt zouden gaan veroveren. Dat is nog niet gebeurd. Toch geeft Sany de strijd niet op. Met verbeterde en nog immer scherp geprijsde machines zet China’s grootste fabrikant door. Ook bouwde het merk een fabrieksvestiging in Duitsland én heeft het een stabiele Nederlandse importeur.

Sany SY215C in de BouwMachines test: veel voor weinig

Een prettige eerste kennismaking; zo omschreven we in 2009 de allereerste Chinese graafmachine in deze test. Het was destijds de 25-tons Sany SY240C-8 die deze eer te beurt viel. Opgeteld draaien er nu zo’n twaalf rupsgraafmachines van het merk in Nederland, samen met een aantal draadkranen en betonpompen waarvan je het merk Sany kunt kennen. Toen geïmporteerd door Meerman, en dat is vandaag de dag nog steeds zo.

Slimmer
Jongste wapenfeit is een mobiele 14-tons graafmachine waarmee Sany afgelopen Bauma verraste, en die begin volgend jaar leverbaar zou moeten zijn. Om te beginnen is de bouwwijze slimmer met vooral een grotere servicevriendelijkheid als gevolg. Het zit allemaal gewoon beter in elkaar dan de eerste series tien jaar geleden.

Het geluidsniveau was eerder te hoog naar Europese maatstaf, vooral te wijten aan de luidruchtige koeling van de zescilinder Cumminsmotoren. Dit blijkt op onze testmachine geschiedenis, nu er een viercilinder Isuzu onder de kap ligt. In de cabine is het verder rechttoe-rechtaan en alles zit erin. Het eenvoudige scherm in de cabine geeft aan wanneer service benodigd is, de interval ligt op 500 uren. Tegelijk schakelt dit scherm ook de (standaard) achteruitrijcamera.

Hoe draait het?
De Sany herbergt verder vooral bekende componenten. Een Isuzu-motor, twee Kawasaki-hoofdpompen, Kawasaki ventielenblok en Hy-dash rijmotoren. Een werkende machine bouwen op basis hiervan is niet de kunst. En dát het werkt, is in grote delen van de wereld ook al voldoende. Niet hier, want wij vragen ons, ook in deze test, tevens af; hoe draait het? Op dit vlak lieten de eerste Sany’s steken vallen. Productiviteit zit er wel in, dat blijkt uit onze testmetingen, maar ermee afwerken was altijd een probleem. Sany verbeterde dit door op hydraulisch vlak zaken om te gooien.


Kan de nieuwe Sany overtuigen in onze test? Alle testresultaten, specificaties en onze bevindingen leest u in het aprilnummer van BouwMachines, dat aanstaande vrijdag 22 april verschijnt. Nog geen abonnee? Profiteer dan nu van onze abonnee-actie: 3 maanden BouwMachines in de bus voor slechts 25 euro!


Reageer op dit artikel