artikel

Automatische snelwissel op de wiellader: Leo van Wingerden draait er al vier jaar mee 

Materieel

Automatische snelwissel op de wiellader: Leo van Wingerden draait er al vier jaar mee 

Naast de automatische snelwissel voor de kraan heeft OilQuick ook een volautomatische snelwissel voor de wiellader in het assortiment. Leo van Wingerden van JPG Aannemings- en verhuurbedrijf draait er – als één van de weinigen – mee op zijn Volvo L90G. ‘Aannemers zien mij heel graag komen omdat ik zo flexibel ben.’

Leo van Wingerden heeft samen met zijn compagnon in Rhoon het aannemings- en verhuurbedrijf JPG. Voor hoofdaannemers in de bouw en infra verzorgen ze het grondwerk en assisteren ze de bouwvakkers op de bouwplaats. 

Van het verzetten van grond tot veegwerk , en nog veel meer

‘We hebben geassisteerd bij de verbreding van de A15 naar de Maasvlakte, geholpen bij de bouw van het aquaduct A4 in Leiderdorp en Roelofarendsveen en de realisatie van de parkeergarage van Hoog Catharijne in Utrecht’, vertelt Leo van Wingerden. ‘Met onze wiellader met LMB – waar ik altijd zelf op rijd – voeren we voor de medewerkers op de bouwplaats dan tal van werkzaamheden uit; van het verzetten van grond tot veegwerk en van het verleggen van rijplaten tot het verplaatsen van lasten met de hijsmast.’

Telkens de machine uit om slangen af en aan te koppelen

De grote variëteit in werkzaamheden maakt dat Leo voortdurend van tools moet wisselen. ‘Dan heb ik de grondbak nodig voor het laden van een vrachtwagen, dan de hydraulisch uitschuifbare hijsmast voor het verplaatsen van een zware last, dan de palletvork of de hydraulische rolbezem. Toen ik nog geen volautomatische snelwissel had, kon ik telkens de machine uit om slangen af en aan te koppelen. Dat kostte veel tijd, energie en ook ergernis. Gevolg is dan al snel dat je ervoor kiest om geen uitrustingsstuk te wisselen en bijvoorbeeld lasten te hijsen met tools die daar niet voor bestemd zijn. Je gaat de risico’s toch wat uit het oog verliezen.’ 

Tekst gaat door onder de foto.

(C) Roel Dijkstra / Joep van der Pal Barendrecht - Leo van Wingerden heeft het Oilquick snelwisselsysteem op zijn wiellader

Snel wisselen tussen gewone en hydraulische tools

Bij de aanschaf van de Volvo L90G vier jaar geleden, besloot Leo er gelijk een volautomatische snelwissel van OilQuick op te laten zetten. ‘Ik kwam het systeem toevallig op het spoor en het leek me gelijk dé oplossing om snel tussen gewone en hydraulische tools te kunnen wisselen. Net als OilQuick bij de sloopmachines worden hydrauliek en stroom met het aankoppelen ook gelijk doorgekoppeld. Binnen een minuut is de ene tool verruild voor de andere.

Uitvoerders en zijn mannen à la minute ontlasten

Sinds Leo met de Volvo met OilQuick rijdt, is hij een graag geziene gast op de bouwplaatsen. ‘De uitvoerders hebben mij en mijn wiellader er graag bij, omdat ik hem en zijn mannen à la minute kan ontlasten. Het is geen probleem meer om bijvoorbeeld tussen de hijswerkzaamheden door even snel wat rijplaten te verleggen of een vrachtwagen te laden. Bouwvakkers, maar ook chauffeurs, hoeven hun werkzaamheden niet op mij af te stemmen. Ik sta volledig tot hun dienst.’ 

L (C) Roel Dijkstra / Joep van der Pal Barendrecht - Leo van Wingerden heeft het Oilquick snelwisselsysteem op zijn wiellader

(C) Roel Dijkstra / Joep van der Pal Barendrecht - Leo van Wingerden heeft het Oilquick snelwisselsysteem op zijn wiellader L

LEES OOK: Tien veelgestelde vragen (plus antwoorden) over automatische snelwissels

 

Reageer op dit artikel