artikel

Kubota R082: volwassen wiellader

Materieel

Kubota R082: volwassen wiellader
Kubota R082

Het leveringsprogramma van Kubota stopt niet bij de bekende oranje gekleurde mini- en midigravers en rupsdumpers. De Japanse fabrikant produceert ook al geruime tijd een lijn met wielladers, die echter de laatste jaren niet veel aandacht heeft gehad door het enigszins verouderde karakter ervan.

Enige tijd geleden heeft men ingezien dat dit anders moest. En natuurlijk niet zonder reden. De compacte wiellader is namelijk al jaren met een opmars bezig en is tegenwoordig een zeer populaire machine die volop wordt ingezet in een breed scala aan toepassingsgebieden zoals de bouw en infra, landbouw en tuinbouw. En er zijn behoorlijk wat concurrerende merken actief op de markt die dit type wiellader in het leveringsprogramma hebben.

Koen Meerman: ‘Sinds de introductie van de nieuwe wielladerlijn, nu ongeveer een jaar geleden, hebben wij samen met onze dealers al diverse machines geleverd. De huidige klanten zijn met name verhuurbedrijven, agrarische bedrijven en aannemers.’

De Kubota R082 in volle actie.

De Kubota R082 in volle actie.

Negen wielladers van 1100 tot 4790 kg

Het complete gamma bestaat nu uit negen wielladers, in gewicht uiteenlopend van 1100 tot 4790 kg. Waarbij Kubota voor de productie van de zes kleinste types (RT100 t/m RT280) de samenwerking heeft gezocht met collega-fabrikant Tobroco. De drie zwaardere types komen bij Kubota zelf vandaan. Het luxe topmodel is de R085. De wiellader waarmee zal worden getest is het type R082. Deze heeft een vermogen van 34,8 kW (47,4 pk) en komt qua gewicht uit op 4800 kg. De R082 voldoet op dit moment aan de emissie-eisen zonder toepassing van een roetfilter. Na een beter idee te hebben gekregen van de plaats van de testmachine in het totale gamma gaan we de R082 nader bekijken.

Kubota R082

Stoere en strakke machine

De eerste indruk is meteen goed. Jan Jacob geeft z’n mening: ‘Dit is echt wel een volwassen machine. Het geheel ziet er stoer en strak uit en Kubota laat zo zien veel meer te kunnen dan alleen goede graafmachines maken.’ Als we dichterbij de wiellader staan, zien we de geheel nieuw ontworpen cabine die rondom is voorzien van glas voor uitstekend zicht in alle richtingen. Jan Jacob opent de deur, stapt de cabine in en neemt plaats op de luxe luchtgeveerde Grammer stoel die in gewicht en lengte instelbaar is. Deze is tevens voorzien van in hoogte verstelbare armsteunen. Wat meteen in positieve zin opvalt, is het zicht rondom vanuit de cabine.

Jan Jacob vertelt verder: ‘De glazen cabinedeur en het raam aan de rechterzijde geven een goed zicht op wat er naast je gebeurt. En bij het achteruit rijden is het zicht naar achteren uitstekend doordat de gebogen achterruit geen stijlen heeft en de motorkap afloopt. Ook aan de voorzijde is het zicht niet belemmerd door het chassis of raamstijlen.’

De wiellader is servicevriendelijk.

De wiellader is servicevriendelijk.

Groot digitaal display en in hoogte verstelbaar stuur

Wat verder opvalt als je als machinist plaatsneemt in de wiellader, is het grote digitale display voor je en het in hoogte verstelbare stuur. Meer naar rechts zien we diverse tuimelschakelaars gegroepeerd voor de bediening van onder meer de parkeerrem, hydraulische snelwissel en de zweefstand van de bak. Vervolgens zien we de multifunctionele joystick waarop diverse belangrijke functies zijn samengebracht voor bediening van onder andere de rijrichting en het differentieelslot. Met de snelheidsschakelaars is de rijsnelheid simpel aan te passen.

Het verstelbare stuurwiel.

Het verstelbare stuurwiel.

Reageert snel

Verder naar achteren zien we de ergonomisch gevormde polssteunen, het contactslot, bediening van de airconditioning en tuimelschakelaars voor bediening van ruitenwissers, verlichting en zwaailamp. Het is tijd om te gaan werken met de R082, dit is met name het verplaatsen van zand, het schuiven van een baan en het heffen van pallets. Jan Jacob is snel gewend aan de bediening en vertelt verder over zijn ervaringen: ‘Het werken met de machine gaat lekker, hij doet precies wat je wilt en reageert snel. Hierdoor kun je als machinist ontspannen en secuur werken. Ook het rijden daarbij doet deze wiellader met groot gemak. Bij het werken met de palletvorken is de R082 stabiel en heeft een goede reikwijdte. Kortom, de prestaties zijn uitstekend.’

Kubota R082: prima allround wiellader

Ook de servicevriendelijkheid is positief. Via de grote centrale kap en twee kleinere servicekappen aan de zijkanten zijn alle filters, brandstoftank en accu binnen handbereik. Conclusie is dat de R082 een prima allround wiellader is die absoluut waar voor z’n geld geeft. Heb je meer power nodig of uitgebreidere en zwaardere hydrauliek? Kies dan voor het (duurdere) topmodel R085 met 46 kW motorvermogen.

Dit artikel is gesponsord door Meerman Machines

Het bovenstaande artikel is afkomstig uit het BouwMachines Testboek 2018-2019. Abonnees ontvangen dit boek gratis bij de editie van november 2018, die vrijdag 16 november in de bus valt.

Bekijk het BouwMachines-merkdossier over Kubota.

Reageer op dit artikel