artikel

Machinist van de maand november: Muel-Jaap Bom en zijn Cat M316D

Machinist van de maand

Machinist van de maand november: Muel-Jaap Bom en zijn Cat M316D

Muel-Jaap Bom (36) uit Papendrecht kwam al op jonge leeftijd in aanraking met machines. ‘Mijn vader had een aannemingsbedrijf en zo ben ik met machines opgegroeid. Voor mij stond ook al snel vast dat ik machinist wilde worden’, vertelt hij. Inmiddels werkt Muel-Jaap een aantal jaren voor zichzelf. BouwMachines zag hem samen met zijn Cat M316D mobiele graafmachine aan het werk bij de bouw van het nieuwe sluizencomplex in Terneuzen.

De Nieuwe Sluis in Terneuzen moet zorgen voor een betere toegang en vlottere doorstroming vanaf de Westerschelde naar het Kanaal van Gent naar Terneuzen en verder. De Nieuw Sluis wordt 427 meter lang, 55 meter breed en 16,44 meter diep. In 2022 moet het eerste schip door de Nieuwe Sluis varen.

Tekst gaat verder onder de foto.

Machinist van de Maand Muel-Jaap Bom

Muel-Jaap is inmiddels een jaartje actief op dit project en draait hier zeker nog tot eind maart 2020. ‘Een prachtig werk’, vindt Muel-Jaap. ‘Ik assisteer met mijn Cat bij funderingswerkzaamheden ten behoeve het nieuwe sluizencomplex. En hoewel ik al een tijdje dag in dag uit draai op dezelfde bouwlocatie, is het werk heel afwisselend. Opritten maken, spullen verplaatsen, grond laden en zorgen dat de bouwplaats netjes blijft; met dat soort werkzaamheden vul ik mijn dagen. En trouwens ook de nachten, want hier wordt 24 uur per dag gewerkt’, vertelt Muel-Jaap.

Muel-Jaap Bom is een echte Cat-fan

Na zijn middelbare school volgde Muel-Jaap de machinistenopleiding aan het SOMA College in Harderwijk. Met zijn diploma op zak ging hij aan de slag bij een loonbedrijf. ‘Daar heb ik het vak geleerd; eerst op een minigraver en later op een mobiele kraan. Na een jaartje op een vrachtwagen gereden te hebben, ben ik bij mijn vader in dienst gekomen. Ik werd machinist op een Cat 345D rupsgraafmachine.’

Tekst gaat verder onder de foto.

Machinist van de Maand Muel-Jaap Bom

Muel-Jaap bestempelt zichzelf als een echte Cat-fan. ‘Toen ik in 2010 voor mezelf begon en mijn eerste kraan kocht, stond voor mij vast dat dit een Cat moest worden. Inmiddels heb ik binnen SSJ Bom Grondwerken en Kraanverhuur zelfs twee Cat machines, allebei een M316D mobiele graafmachine. Met een mobiele graafmachine heb je veel afwisselender werk; met een rupsmachine sta je doorgaans langere tijd op dezelfde plek te draaien.’

Volgend jaar staat één van de beide M316D’s op de lijst om vervangen te worden. Muel-Jaap weet nagenoeg zeker dat zijn nieuwe machine weer een Caterpillar gaat worden. ‘Ik heb wel eens een ander merk geprobeerd, maar ik heb toch het liefst een Cat’, geeft hij aan.

Werken in het buitenland

Assisteren bij funderingswerkzaamheden vindt Muel-Jaap ‘machtig mooi om te doen’. Hij bewaart goede herinneringen aan een funderingsproject in Parijs, waar hij gedurende een half jaar aan het werk was in opdracht van een Belgische aannemer. ‘Heel bijzonder om eens in een ander land te werken, al was ik daardoor enkel in de weekenden thuis in Papendrecht. Het is dan wel belangrijk dat je een vrouw hebt, die je daarin steunt’, vindt Muel-Jaap.

Tekst gaat verder onder de foto.

Machinist van de Maand Muel-Jaap Bom

Terneuzen is dan wel geen buitenland, maar vanuit zijn woonplaats Papendrecht is het toch minstens anderhalf uur rijden. Muel-Jaap blijft dan ook regelmatig in Terneuzen slapen. Maar dat heeft hij er graag voor over. ‘Dit is een prachtig project voor wie niet bang is dat zijn kraan vies wordt’, besluit hij lachend.

BEKIJK HIER een video waarin Muel-Jaap onder meer vertelt over de klus in Terneuzen.

Reageer op dit artikel