nieuws

Bouw grootste zeesluis ter wereld van start

Geen categorie

Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur) heeft gisteren het officiële startsein gegeven voor de bouw van de nieuwe zeesluis in IJmuiden. De nieuwe sluis in IJmuiden wordt 500 meter lang, 70 meter breed en 18 meter diep en daarmee de grootste zeesluis ter wereld

Bouw grootste zeesluis ter wereld van start

.

Vanwege de omvang van het project is het een uitdagend werk, want tijdens de bouw moeten zowel de wegverbinding over het sluizencomplex als het sluizencomplex zelf zo veel mogelijk ongehinderd bereikbaar blijven. De nieuwe sluis is naar verwachting in 2019 beschikbaar voor de scheepvaart.

Minister Schultz:: “Deze megaklus is een prachtig voorbeeld van inventief bouwen. Er wordt gebouwd op een heel klein gebied tussen de andere sluizen in. En dat terwijl de winkel open moet blijven. De nieuwe sluis zorgt voor een betere bereikbaarheid en zet de deuren open voor de haven van Amsterdam om haar positie in Europa te behouden of zelfs te versterken tot derde haven in Europa.”

Bouw
De bouw van de zeesluis is inventief zoals bijvoorbeeld de bouw van de deurkassen. De deurkas is een grote betonconstructie waar de sluisdeuren in rollen als ze opengaan. De deurkassen, die 80 bij 55 meter en 80 bij 26 meter zijn, worden op maaiveld gebouwd en vervolgens afgezonken. Het voordeel van deze methode is dat er niet eerst een diepe bouwkuip gemaakt hoeft te worden die veel omgevingshinder en risico’s voor de bestaande sluizen en waterkering kan opleveren.

Uitkijkpunt
Om de bouwwerkzaamheden van dichtbij te bekijken, is er een uitkijkpunt gebouwd ten noorden van de Noordersluis. Het uitkijkpunt is twaalf meter lang, drie meter breed en zes meter hoog. Maximaal vijftig mensen kunnen op het plateau staan om van dichtbij de bouwwerkzaamheden gade te slaan.

De bouw van de nieuwe zeesluis is ook te volgen via de Facebook-pagina van Rijkswaterstaat.


Foto’s: Rijkwaterstaat

Reageer op dit artikel