nieuws

Dit verandert er voor u met 3D-GPS machinebesturing

Geen categorie

Wat verandert er voor een bedrijf als het investeert in 3D-gps machinebesturing? Veranderen de rollen van projectleider, uitvoerder, uitzetter en machinist? En kan iedereen wel overweg met zijn nieuwe rol? BouwMachines zocht het uit en toont aan de hand van twee praktijkverhalen welke impact 3D-gps heeft op een bedrijf en haar medewerkers.

Dit verandert er voor u met 3D-GPS machinebesturing

GKB Groep uit Barendrecht heeft sinds oktober 2014 drie rupsgraafmachines met 3D-gps machinebesturing. Directeur Arjan Kraaijeveld: ‘We hebben in de sets geïnvesteerd, omdat we met de tijd mee willen en vanwege nieuwe contractvormen.’ GKB maakte eerst kennis met 3D-gps door een set te huren. Bij de aanschaf was het belangrijk dat het systeem ook toepasbaar is op de kilverborden die tot dusver door een laser aangestuurd werden. Om door te kunnen werken in situaties waar de ontvangst van RTK-gps problematisch is, schafte het bedrijf ook twee Total Stations aan.

Meer kantoorwerk
Arjan Kraaijeveld spreekt van een grote slag voor zijn bedrijf. ‘Je merkt dat het op het werk zelf soepeler loopt. Wel moet je rekening houden met meer kantoorwerk en ook wordt de administratieve last niet lager. Wij zetten de 2D-tekeningen van opdrachtgevers om in 3D-tekeningen ofwel modellen waarmee de 3D-gps machinebesturing overweg kan.’ Kraaijeveld investeerde in opleidingen voor bestaande werknemers en nam ook nieuwe mensen aan. De eigen uitzetters hebben een andere rol gekregen. Zij meten het werk nu in met gps of Total Station en maken ook de 3D-modellen. Dit inmeten gaat overigens een stuk sneller dan voorheen.

Veel minder uitzetwerk
Van Werven in Oldebroek nam de eerste 3D-gps machinebesturingen in november 2011 in gebruik. Inmiddels zijn 11 rupskranen (21 – 60 ton, vooral met lange gieken), vier wielladers en een bulldozer ermee uitgerust. ‘Vooral de laatste twee jaren zijn er veel sets bijgekomen’, zegt Jurian van den Berg. Hij is calculator, bereidt het werk voor, en ondersteunt de machinisten die ermee werken. Hille Terpstra is verantwoordelijk voor de projecten van Van Werven infra en zegt: ‘Toen de vraag van klanten toe begon te nemen, hebben we de eerste twee sets aangeschaft. De eerste klus was een aangenomen grondwerk met veel glooiende natuurlijke oevers die zich goed leenden voor het werken met 3D-gps. Dat was zogezegd de ‘trigger’. Het systeem kwam er direct goed tot zijn recht doordat je veel minder uitzetwerk nodig hebt, je werkt efficiënter.’ Sindsdien worden de machines met 3D-gps machinebesturing veel ingezet voor projecten en indien gewenst ook voor verhuur.

Wat betekent het werken met 3D-GPS verder in de praktijk voor deze bedrijven? Wat gaat er nu sneller, en wat duurt er langer? En hoe moeilijk – of makkelijk – is het om te leren werken met zo’n systeem? U leest het in het aprilnummer van BouwMachines. Nog geen abonnee? Sluit dan snel een abonnement af en mis niets meer.

Reageer op dit artikel