nieuws

Van Oord belaadt valpijpschip met Telestack

Geen categorie

Bagger- en waterbouwbedrijf Van Oord heeft twee complete Telestack scheepsbeladingssystemen in gebruik genomen. Beide bestaan uit een zware mobiele Telestack HF1520 bunker en een Telestack TS1542 telescoperende mobiele transportband. Generatoren op de machines maken dat de systemen qua stroomvoorziening geheel selfsupporting zijn.

Van Oord belaadt valpijpschip met Telestack

De twee Telestack beladingssystemen zijn na aflevering door Van Oord ingezet in de Ishikari baai in Japan voor het beladen van 100.000 ton gebroken materiaal. De Telestack’s laadden de fractie 0-380 mm in het valpijpschip Nordnes van Van Oord. Met het gebroken materiaal worden gas- en olieleidingen op de bodem van de zee beschermd.

De Telestack’s hebben een capaciteit van 1500 ton/uur en kunnen zo de 24.000 die de Nordnes kan vervoeren snel en efficiënt laden, zodat het schip weer vlot de haven kan verlaten om zijn werkzaamheden op zee uit te voeren.

De mobiele HF1520 is uitgevoerd met een zware kettingband die zonder problemen zware impacts kan hebben van het met de laadschop geladen gebroken materiaal. Om de juiste doorvoersnelheid te kunnen regelen zijn beide HF’s uitgevoerd met snelheidsregelingen op de bunkerband.

Achter de mobiele bunkers staan rechtstreeks de Telestack TS1542’s telescoperende mobiele transportbanden die in het laadproces geheel met afstandsbediening geregeld kunnen worden. Door tijdens het laden de banden in- en uit te telescoperen en te zwenken kan het laden zo efficiënt mogelijk worden uitgevoerd waardoor er zo min mogelijk tijd verloren gaat en de laadcapaciteit zo hoog mogelijk is.

Voor Van Oord is ook van belang dat de machines eenvoudig verplaatst kunnen worden, aangezien ze over de hele wereld ingezet moeten kunnen worden in het be- en ontladen van schepen of het opzetten van voorraad. De Telestack’s kunnen in zijn geheel getransporteerd worden, bijvoorbeeld per schip, of ze kunnen worden gedemonteerd en vervolgens vervoerd worden in 40ft containers.

Inmiddels zijn de twee Telestack scheepsbeladingssystemen van Japan op weg naar Australië, waar ze op korte termijn ingezet zullen worden.

Importeur van de mobiele transport- en beladingsystemenen Telestack in de Benelux is de Van der Spek groep.

Reageer op dit artikel