nieuws

Vertraging voor 21 grote wegenbouwprojecten

Geen categorie

Van de 54 grote projecten in de wegenbouw lopen er 21 vertraging op. Het gaat onder andere om wegverbredingen en de aanleg van nieuwe tunnels.

Vertraging voor 21 grote wegenbouwprojecten

Dat blijkt uit een rapportage die minister Camiel Eurlings van Verkeer en Waterstaat vandaag openbaar heeft gemaakt.

De verkeersminister moest vorig jaar 27 projecten stilleggen nadat de Raad van State het plan voor verbreding van de A4 bij Leiderdorp had vernietigd. Het college vond het onderzoek naar de gevolgen voor de luchtkwaliteit te gebrekkig.

Luchtonderzoek
De vertraging van 21 projecten is vooral te wijten aan uitgebreid luchtonderzoek, dat nodig werd door de uitspraak van de Raad van State. De rapportage van zijn departement onderstreept volgens Eurlings de noodzaak om het advies van de commissie Elverding zo snel mogelijk uit te voeren.

Spoedwet
Zoals Elverding adviseerde, wil Eurlings de bestaande spoedwet wegverbreding herzien. Deze wet uit 2003 was bedoeld om de aanleg van spits- en vluchtstroken versneld uit te voeren. Maar juridische procedures over luchtkwaliteit gooiden dus roet in het eten.
Eurlings verwacht nu dat van de 54 grote projecten er 33 op tijd worden opgeleverd. Negentien wegenbouwprojecten die vertraging oplopen, moeten door slim plannen en andere maatregelen toch op tijd klaarkomen.

Reageer op dit artikel