nieuws

TLN en EVO waarschuwen kabinet voor harde acties

Geen categorie

Transport en Logistiek Nederland (TLN) en verladersorganisatie EVO hebben een brandbrief aan de minister-president gestuurd, waarin zij hem wijzen op het risico van harde acties als het kabinet niet snel het gesprek aangaat met het logistieke bedrijfsleven.

TLN en EVO waarschuwen kabinet voor harde acties

Vooral de voorgenomen verhoging van de dieselaccijns per 1 juli baart TLN en EVO grote zorgen.

Alexander Sakkers, algemeen voorzitter van TLN: “Gezien de grote onrust en toenemende bereidheid tot harde actie in onze achterban, vraag ik het kabinet snel met ons in gesprek te gaan. Anders zullen nieuwe acties worden uitgevoerd. Deze acties zullen een minder publieksvriendelijk karakter hebben dan de vorige week uitgevoerde toeteractie.”

Geen verstoppertje
Dick Van den Broek Humphreij, algemeen directeur van EVO: “De bal ligt nu zeer nadrukkelijk bij de politiek. Het kabinet moet laten zien dat het daadwerkelijk luistert naar signalen uit de samenleving en niet langer verstoppertje spelen. EVO zit absoluut niet te wachten op hardere acties, omdat deze de Nederlandse handel, industrie en consument hard kunnen raken.”

Wensenpakket
In een gezamenlijke persverklaring pleiten TLN en EVO voor: • Het schrappen van de voorgenomen verhoging van de dieselaccijns per 1 juli aanstaande • Geen nieuwe lastenverzwaringen voor vracht- en bestelauto’s, zoals opnieuw verhoging van de motorrijtuigenbelasting ter financiering van de bpm-verlaging voor personenauto’s • Het instellen van een ‘dieselprijsstabilisator’, waarbij de overheid de dieselaccijns tegengesteld aan de ontwikkeling van de marktprijzen laat bewegen • Invoeren teruggaafregeling voor dieselaccijns tot het Europees minimumniveau • Het opzetten van een gezamenlijk stimuleringsprogramma voor de bedrijven in transport en logistiek onder leiding van de minister van Economische Zaken.

Reageer op dit artikel