nieuws

Omvangrijke serie diefstallen bouwmachines opgelost

Geen categorie

De Duitse en Nederlandse opsporingsinstanties hebben een omvangrijke serie diefstallen van bouwmachines in de Grafschaft Bentheim en in het Emsland opgelost.

Omvangrijke serie diefstallen bouwmachines opgelost

De hoofdverdachte is een 33-jarige man uit Schoonoord. De hoofdverdachte zit in voorlopige hechtenis in Duitsland en heeft verklaringen afgelegd over zijn eigen daden, mededaders en helers van de gestolen machines.

De Duitse politie gaat ervan uit, dat deze man meer dan 30 strafbare feiten op zijn kerfstok heeft sinds april 2007 en nog eens meer dan 80 zaken uit de voorgaande jaren. De mededaders zijn ondertussen bekend en hebben eveneens verklaringen afgelegd. Vier mannen uit Nederland worden verdacht van heling van de bouwmachines.

Sinds april 2007 werden opvallend veel shovels, tractoren, minigraafmachines, grote compressoren en hefbruggen met een totale waarde van meer dan 1,5 miljoen euro gestolen.

De Polizeiinspektion Emsland/Grafschaft Bentheim formeerde een onderzoeksteam onder de naam 03/07. Al snel bleek dat de daders uit Nederland kwamen. De verdenking tegen een 33-jarige man uit Schoonoord leidde tot opsporings- en observatiemaatregelen door de Nederlandse en Duitse politie. Er werden belangrijke aanwijzingen verzameld omtrent daders en hun activiteiten.

Eén van de diefstallen vond plaats in januari 2008 in Osterwald. Kort nadat een shovel was gestolen, kon de eigenaar deze terug kopen van een onbekende man. Zijn eigen shovel ter waarde van 40.000 euro kon hij ’goedkoop’ terugkopen. De aannemer informeerde de politie. Na onderzoek werd de shovel in de omgeving van Klazienaveen gevonden. Deze kon door medewerkers van de Politie Drenthe worden veiliggesteld. De shovel werd al snel weer teruggeven aan de rechtmatige eigenaar. De verdachte werd op heterdaad aangehouden.

Reageer op dit artikel