nieuws

Mercedes-Benz Actros in het Guiness Book of Records

Geen categorie

Mercedes-Benz heeft op het Italiaanse testcircuit in Nardo een zuiningheidstest gedaan met de nieuwe Actros en daarmee een wereldrecord gevestigd. Met een brandstofverbruik van 19,44 liter per 100 kilometer, oftewel 1 op 5,1, haalt de nieuwe Actros het Guinness Book of Records in de categorie ‘meest zuinige zware vrachtautocombinaties van 40 ton totaal gewicht’.

Mercedes-Benz Actros in het Guiness Book of Records

Voor de test-rit reed de Actros non-stop over 12.728,94 kilometer met een gemiddelde snelheid van 80 km/uur en een lading van 25 ton. Uit de testresultaten blijkt dat de 40 ton Mercedes-Benz met de trekker-oplegger combinatie precies 19,44 liter diesel per 100 kilometer verbruikt. Omgerekend betekent dit een specifiek gebruik van minder dan 0,8 liter per honderd ton-kilometers (tkm) / lading.

De nieuwe Mercedes-Benz Actros verlaagt de CO2-productie tot 20,5 gram per ton per lading, per kilometer (g/tkm). In vergelijking met de theoretische ‘éénliter auto’ en de huidige hybride personenwagens, die respectievelijk een CO2-uitstoot hebben van 53 g/tkm en 297 g/tkm, scoort de nieuwe Actros beduidend beter.

Tijdens de test in Nardo is ook duidelijk geworden dat het brandstofverbruik voor een 40-tonner flink wordt beïnvloed door de voertuigtechniek en de voertuigconfiguratie. Daarom is de nieuwe Actros standaard uitgerust met de nieuwste generatie Mercedes PowerShift versnellingsbak, die in belangrijke mate bijdraagt aan de zuinigheid. Daarnaast is het brandstofverbruik sterk afhankelijk van het type banden, de bandenspanning, de aerodynamische uitrusting en het onderhoud. In de praktijk blijkt dat hier voor veel transportondernemers nog een flinke slag te behalen valt. Bovendien komen deze inspanningen ook ten goede aan het milieu omdat de CO2-uitstoot rechtstreeks is gekoppeld aan het brandstofverbruik.

Reageer op dit artikel