nieuws

Machinistenopleiding met Volvo L 60 F wielladers

Geen categorie

Het Soma College in Harderwijk heeft voor haar praktijkdoeleinden twee nieuwe Volvo L 60 F wielladers aangeschaft. De MBO-instelling, die is opgericht in 1958, leidt in twee tot vier jaar op voor een baan in de grond-, weg- en waterbouw.

Machinistenopleiding met Volvo L 60 F wielladers

Kuiken NV levert al 21 jaar machines aan de school. Het Soma College zet de machines in tijdens praktijktrainingen.

Ditmaal heeft het Soma College gekozen voor twee 12 tons Volvo L 60 F wielladers. Dit omdat deze klasse veel voorkomt in de gww-sector. Een afspiegeling van de werkelijkheid dus en dat is wat het Soma Collega natuurlijk beoogt.

De nieuwe Volvo wielladers worden ingezet bij praktijklessen waarbij de leerlingen leren draaien op een machine. De toekomstige machinisten worden getraind om basishandelingen uit te kunnen voeren zoals het correct leren rijden en draaien met een machine en een goede werkaanpak, zodat er op de juiste wijze en met een zo hoog mogelijk rendement gewerkt kan worden. Het is belangrijk dat de studenten leren om de bakken van de wielladers en graafmachine goed te vullen, maar ook om dumpers snel, maar toch efficiënt te laden.

De nieuwe Volvo L 60 voor de afdeling grondverzet is voorzien van een snelwissel, extra brede banden en een puinvork met inlegvel. De andere L 60 F, die bestemd is voor de afdeling asfalt, heeft 20,5×25 banden, extra spatlappen en een dichte bak.

Meer dan 300 leerlingen volgen een studie aan het Soma College, bijna allemaal verblijven ze op de campus. In totaal wordt voor de opleidingen gebruik gemaakt van een zestigtal machines. Hiervoor heeft het Soma College een groot eigen oefenterrein van ongeveer 27 hectare tot haar beschikking.

Het afleveren van Volvo grondverzetmachines bij het Soma College trekt iedere keer opnieuw veel nieuwsgierige blikken. De leerlingen vinden het allemaal even interessant en kunnen eigenlijk niet wachten tot hun volgende praktijkles.

Reageer op dit artikel