nieuws

Graafrobot veilig op Mars geland

Geen categorie

De NASA-robot Phoenix is afgelopen nacht veilig op het noordelijke deel van Mars geland. De landing van de robot was spannend, van de elf voorgaande missies die op Mars probeerden te landen waren er maar vijf gelukt.

Graafrobot veilig op Mars geland

De robot moet onderzoeken of er ooit microbiologisch leven is geweest op de rode planeet.
De Phoenix kwam met een snelheid van 20.000 kilometer per uur de atmosfeer van Mars binnen en moest in minder dan zeven minuten door middel van een parachute zijn snelheid zien terug te voeren tot acht kilometer per uur.
Een kwartier na de landing wist het NASA-controlecentrum in Pasadena, Californië te melden dat de landing was geslaagd. Twee uur later kwamen de eerste beelden binnen die de camera’s van de robot hadden gemaakt.

Graafmachine
De robot, die de afmetingen heeft van een golfkar, gebruikt een 2,5 meter lange robotarm om te zoeken naar ijs dat begraven ligt onder de noordelijke pool van Mars. NASA wil onderzoeken of er door de aanwezigheid van het ijs microbiologisch leven mogelijk is geweest op de planeet.

Winter
Voor deze missie heeft de Phoenix drie maanden de tijd. Daarna zet de winter op Mars in waardoor er onvoldoende zonlicht op de zonnepanelen van de robot komt om nog langer te functioneren.
Naast de robots Spirit en Opportunity is de Phoenix het derde voertuig van NASA dat nu op Mars actief is.

Foto: EPA

Reageer op dit artikel