nieuws

Dieselrijders massaal over op slaolie

Geen categorie

Steeds meer dieselrijders lengen de tank aan met slaolie. Reken maar uit: 79 cent per liter, tegen bijna 1,50 voor gewone diesel. De verkoop van de goedkope zonnebloemolie in de Lidls en Aldi’s van deze wereld loopt dan ook als een trein.

Dieselrijders massaal over op slaolie

De prijs van diesel is het afgelopen jaar enorm gestegen, waardoor de olie een steeds beter alternatief is, zo meldt dagblad De Pers.

Financieel gewin
Officieel mag het niet, want alle automobilisten moeten netjes hun accijns afdragen aan Wouter Bos, maar in de praktijk staat er geen agent achter een boom om te kijken of iemand een litertje olie in de tank gooit.
De krant geeft een rekenvoorbeeld van iemand in een oude Mercedes die met een retourtje naar Bordeaux 65 euro bespaart. Dat is mooi meegenomen de komende zomervakantie.
“Het kostte me wel drie kwartier om al die flessen slaolie in mijn tank te gooien. Maar als ik zie hoeveel geld ik ermee bespaar, is het de moeite waard,” vertelt een zekere Jan in de krant.

Aanpassingen
Om op plantaardige olie te kunnen rijden, heeft men een motor nodig met een sterke pomp, want de olie is dikker dan diesel. Het is ook aan te raden de plantaardige olie bij te mengen met diesel. Daarnaast moet men vaker smeerolie en filters verversen. Plantaardige olie moet warmer zijn dan diesel: het is dus niet aan te raden om ‘s winters op plantaardige olie te rijden, maar in de lente en zomer kan het volgens Jan prima, aldus De Pers.

Riskant
Een auto-expert zegt tegen de krant dat op slaolie rijden riskant is. “Nou, ik raad het ten zeerste af om op plantaardige olie uit de winkel te rijden. ‘Slaolie is vaak een mix van de goedkoopste olie die te krijgen is. Je weet niet precies wat het is en de kwaliteit is niet constant. Verder zijn lang niet alle brandstofsystemen ervoor geschikt. Je kunt het wel met diesel mengen, maar ook dat is riskant. Je weet nooit wat een goede mengverhouding is.” Alleen dieselauto’s die zijn uitgerust met motoren met inspuitsystemen van Bosch zijn geschikt voor het rijden op plantaardige olie, zo weet de krant.

Reageer op dit artikel