nieuws

Dieselprijzen lopen uit de hand

Geen categorie

Vandaag wordt de diesel en de benzine aan de pomp weer twee eurocent duurder. Sommige oliemaatschappijen verhogen de diesel en benzine zelfs met drie eurocent per liter.

Dieselprijzen lopen uit de hand

Benzine kost nu 1,65 euro per liter en diesel gaat voor 1,46 euro. Diesel haalt daarmee de benzineprijs van begin 2007 ruim in. “De prijzen aan de pomp beginnen uit de hand te lopen”, aldus Paul van Selms van consumentencollectief www.UnitedConsumers.com. “Wij merken dat aan de reacties bij pomphouders, maar ook bij onze achterban en het groeiend aantal aanvragen voor tankkorting”.

Tanken in 2008 ruim 600 euro duurder
Ten opzichte van de gemiddelde dieselprijs over 2007 is diesel nu 32 cent duurder geworden. Bij 30.000 kilometer per jaar heeft een dieselrijder (1-15 verbruik) dus 30.000 gedeeld door 15 = 2.000 liter per jaar nodig. Het komend jaar is de dieselrijder bij de huidige prijzen dus 2.000 x 32 cent is 640 euro duurder uit.

Overheid kijkt toeNaast vraag en aanbod naar brandstof, speculatie is ook de overheid (grote) veroorzaker van hoge brandstofprijzen door een steeds zwaardere accijnsdruk op brandstoffen en vooral ook doordat de BTW meeprofiteert van de hoge verkoopprijzen en accijnsverhogingen. De overheid is echter nog steeds niet van plan haar extra BTW inkomsten, als gevolg van de hogere brandstofprijzen en accijnzen, af te staan waardoor prijzen dalen. Sterker nog er staat per 1 juli een accijnsverhoging van 3 cent voor diesel op stapel en de BTW gaat zelfs volgend jaar verder omhoog naar 20 procent.

België grijpt in
UnitedConsumers wil dat de overheid, middels accijnsbevriezing of accijnsverlaging zoals in België, de prijzen aan pomp laat dalen. “Dat kan zonder dat de overheid belastinginkomsten verliest, omdat de BTW inkomsten bij prijsstijgingen fors oplopen”, aldus Paul van Selms van UnitedConsumers.
Inmiddels kent UnitedConsumers 300.000 deelnemers. Dat worden er, met deze hoge brandstofprijzen, nu steeds meer. Aanmelden bij de nieuwsbrief van UnitedConsumers (kosteloos, zie www.UnitedConsumers.com) maakt het voor automobilisten mogelijk om hun stem in Den Haag gehoord te krijgen.

Reageer op dit artikel