nieuws

Dieselprijs dreigt in één jaar te verdubbelen

Geen categorie

Op donderdag 15 mei wordt diesel aan de pomp weer twee cent duurder en stijgt de prijs per liter van 1,40 euro naar een recordprijs van 1,42 euro. Het is de zoveelste forse prijsstijging de afgelopen dagen.

Dieselprijs dreigt in één jaar te verdubbelen

“Diesel aan de pomp is in 30 dagen één dubbeltje duurder geworden. Als dat de komende twaalf maanden zo doorgaat is de dieselprijs, die begin 2008 1,20 euro was, straks verdubbeld”, aldus Paul van Selms van consumentencollectief www.UnitedConsumers.com.

Prijsverschil diesel en benzine verdwijnt
De dieselprijs is de laatste tijd enorm is gestegen, meer dan benzine. “Steeds vaker blijkt dat beperkingen in raffinage capaciteit de dieselprijs harder raken dan benzine. De vraag naar diesel blijkt sterker dan die van benzine”, stelt Selms. “Vanaf begin jaren tachtig wint diesel snel aan populariteit. In 2000 was het aandeel (in liters) van diesel al meer dan 50 procent van alle afgezette motorbrandstoffen in Nederland. De reden voor de toenemende vraag naar diesel is de voortdurende groei van de transportsector en de toename van het aantal personenauto’s dat op diesel rijdt. Diesel was vooralsnog een goedkopere brandstof dan benzine. Sinds de zomer van 2007 is het prijsverschil tussen diesel en benzine bijna gehalveerd en geslonken van 44 eurocent naar 20 eurocent.

Accijnsdruk
Naast vraag en aanbod is ook de overheid (grote) veroorzaker van hogere dieselprijzen door een steeds zwaardere accijnsdruk.
De accijns op een liter diesel gaat per 1 juli met drie eurocent per liter omhoog en op 1 januari 2009 komt daar nog een cent bovenop. Daarmee wordt, in de toekomst, het verschil tussen de diesel en benzineprijs nog kleiner.
“Het zou passend zijn als de overheid, die met 19% BTW voor 1/5 fors mee profiteert van deze prijsstijgingen, deze extra BTW inkomsten, door middel van brandstofaccijnsverlaging aan de consument laat terugkomen. Dat kost de overheid niets; het maakt de consument gelukkig en Nederland minder recessiegevoelig”, aldus Van Selms.

OlieprijsDe prijs van een vat olie is vandaag in New York gestegen tot een recordniveau van bijna 127 dollar. De prijsstijging is het gevolg van het nieuws dat Iran overweegt om de olieproductie terug te schroeven. Bovendien zijn er tekenen dat er wereldwijd een tekort ontstaat aan huisbrandolie en diesel. Volgens analisten zijn vooral in Europa en Latijns-Amerika de voorraden op een gevaarlijk laag niveau gekomen.
De Amerikaanse Senaat heeft in de VS de opname van olie in de strategische reserves verboden. De bedoeling is zo de prijsdruk te verlichten.

Reageer op dit artikel