nieuws

Vierde Pfreundt WK 50-E voor Groen Recycling Twente

Geen categorie

Met de aanschaf van een vierde Pfreundt WK 50-E voorziet Groen Recycling Twente BV uit Goor – onderdeel van Bruins & Kwast – ook haar nieuwste wiellader van slimme weegtechniek. “Met ons mobiel weegsysteem weten we precies wat we doen”, stelt bedrijfsleider Eugenio Rouwenhorst. “We hebben meer inzicht in onze processen en hebben veel minder handling. Meten is weten.”

Vierde Pfreundt WK 50-E voor Groen Recycling Twente

De overstap op Pfreundt mobiele weegunits op de wielladers heeft Bruins & Kwast veel voordelen gebracht. Het systeem wordt nu ook op de jongste Volvo geïnstalleerd. “Als de nieuwe L 90 straks wordt afgeleverd, draaien er bij ons in totaal vijf wielladers met Pfreundt erop”, vertelt Eugenio Rouwenhorst. “Drie grote Volvo L 120’s met 10 kuubs bakken en twee kleinere L 90’s.”

Flinke besparing
“Met het wegen via de weegbrug heb je altijd minimaal dubbel werk en ben je veel minder actueel”, vervolgt Rouwenhorst. “Bij het mobiel wegen op de wiellader wijzen we de weegresultaten direct toe aan de werkstap en het proces waarbij het product hoort. Of het nu gaat om compost, houtsnippers of ontvangen afvalproduct, het gaat allemaal veel directer en sneller. Ik schat in dat we 90% van de handlingkosten besparen en veel meer inzicht hebben in onze processen dan voorheen.”

Uitlezen op afstand
De nauwkeurige druksensoren van het Pfreundt systeem registeren dynamisch, dus ook tijdens de rit, exact hoeveel product er in de bak van de wiellader zit. De sensoren hebben een geïntegreerde temperatuurcontrole, zodat er direct en zonder opwarmingsperiode gewogen kan worden. Via de uitlees- en bedienunit in de cabine wijst de machinist de gegevens toe aan het bijbehorende proces. Deze 15 tot 20 verschillende processen en werkstappen zijn door de operator vooraf bepaald en ingesteld. “Het uitlezen van de weeggegevens gaat bijzonder makkelijk”, legt Eugenio uit. “Gemiddeld twee maal per week belt de operator via de GSM direct in op de weegunit in de cabine. De machinist bepaalt of hij op dat moment de gegevens vrijgeeft of dat hij nog met een invoer bezig is. Bij het vrijgeven staat alle weegdata per direct in de computer bij de operator.”

Direct bij aflevering
De eerste Pfreundt WK 50-E weegsystemen zijn achteraf door leverancier GrootJebbink uit Ermelo op de wielladers van Groen Recycling Twente op locatie geïnstalleerd. Bij de meest recente afleveringen is de montage direct door GrootJebbink en Volvo dealer Obbink uit Winterswijk geregeld. “In beide gevallen is alles prima verlopen”, stelt Rouwenhorst tot besluit. “Door de opbouw al voor aflevering in orde te maken, kunnen we meteen met de wiellader aan de gang. Zo loopt ons proces ook bij inzet van de jongste Volvo gewoon onverstoord verder.”

Reageer op dit artikel