nieuws

Steinexpo 2008: ’zware jongens’ in de kijker

Geen categorie

Van 3 tot en met 6 september wordt in de steengroeve Niederofleiden – Duitsland’s grootste basaltgroeve – voor de zevende keer de vakbeurs Steinexpo gehouden.

Steinexpo 2008: ’zware jongens’ in de kijker

In principe een beurs voor materieel in steengroeven, maar in de loop der jaren verworden tot een evenement waar ook vaste en mobiele brekers, zeefinstallaties, graafmachines, wielladers, overslagmachines en ander materieel op gebied van ‘stone-processing’ en recycling wordt geëxposeerd.

Fabrikanten, importeurs en verkopers van zware machines tonen op de expo, dat ‘groot en log’ ook ‘flexibel, uitgekiend en geavanceerd’ kan zijn. Daarnaast ligt dit jaar de nadruk op de talloze mogelijkheden met betrekking tot klant- en projectgerichte maatoplossingen.

Eén van de eyecatchers tijdens het evenement is ongetwijfeld de Goldhofer XLE, die de Duitse fabrikant tijdens de Steinexpo als wereldprimeur openbaart. De machine die wordt tentoongesteld is de XLE 8 (3+5) 8-assige versie met een laadcapaciteit van meer dan 100 ton. Het oplegsysteem kan moeiteloos – en veilig – zware graafmachines, bulldozers en vermaalinstallaties vervoeren. Niettemin is de XLE een compact systeem, met een relatief laag eigen gewicht en een uitgekiende assenbelasting.

Een andere fabrikant die hoge ogen gaat gooien is Langendorf GmbH. Het bedrijf introduceert tijdens de beurs een nieuwe semi-trailer met een stalen laadbak die geschikt is voor het vervoer en zware en oneffen materialen, zoals rotsblokken en grof puin.

Gedurende de expo wordt ook de European Truck Trial Championship gehouden. Volens de organisatoren van de beurs wordt het een zenuwslopende maar ook attractieve race, niet in het minst omwille van het grillige parcours in de steengroeve waarop zware machines, zoals all-terain trucks, al hun mogelijkheden uit de kast moeten halen.

Foto’s: • De 8-assige versie van de Goldhofer XLE: 75 ton zwaar en 18 meter lang, met een draagvermogen van meer dan 100 ton. (Foto: Goldhofer)
• Langendorf semi-trailer uitgevoerd met Hardox HB 450 laadbak, bij uitstek geschikt voor het vervoer van grof materiaal. (Foto: Langendorf)

Reageer op dit artikel