nieuws

Les Lommers levert Doosan DX 340 LC aan Fiberco

Geen categorie

Als een nieuwe graafmachine voor de eerste keer wordt ingezet, is dat vaak een bijzondere gebeurtenis. Pieter Fine van Fiberco werkte zelf de eerste dag met de glimmende Doosan DX 340 LC met 18,5 meter lange giek aan het schoonmaken van een waterpartij in de nieuwbouwwijk Vleuterweide. ‘Je wilt toch even voelen hoe hij het doet.’

Les Lommers levert Doosan DX 340 LC aan Fiberco

De regen valt in bakken naar beneden, de wind giert door de polder. Ideaal weer voor een rupsgraafmachine die midden in vette, natte klei de pap van een vijverbodem moet schrapen en het talud moet herstellen.

Pieter Fine van Fiberco uit Hem showt hoe de lange giek van pas komt als hij aan de ander zijde van de vijver de wal afschraapt. Hij wordt daarbij gadegeslagen door Jordan Lommers van Les Lommers BV uit Edam die de Doosan DX 340 LC aan Fiberco leverde en die zorgde voor een aantal technische aanpassingen aan de machine. Importeur van de Doosan is Ro-Ad in Barneveld.

De lange giek liet Lommers n in Japan op maat maken vanwege de technische kwaliteiten van de fabrikant en het feit dat de Europese fabrikanten een te lange levertijd hadden. Hij is 18,5 meter lang, gemeten van hart draaikrans tot aan de het mes van de bak. Aan de onderzijde van de hoofdgiek en aan beide zijden van de lepelsteel zijn er jukken aangebracht voor het transport.

In eigen werkplaat maakten de mensen van Lommers de prachtige beplating die de cabine ’s avonds en in de weekenden moet beschermen tegen de lokale hufters. Het geheel ziet er erg mooi uit, maar kostte de makers wel enige uren om ze in vorm te krijgen. Ze zijn afgewerkt met een rubber raamwerk zodat de machinist ze zonder problemen snel kan plaatsen en weghalen.

Grootste klus, maar dan ook het master piece, was het aanbrengen van extra contragewicht. Lommers verlengde de chassisbalken en bracht een 16 centimeter dik pakket van 3300 kilo extra ijzer aan. Het totale contragewicht komt hiermee op 10.300 kilo.

Aan de voorzijde van de machine is tussen de balken, van het x-frame van de onderwagen, een gereedschapkist geplaatst. Hierin kunnen onder andere extra jerrycans met olie worden meegenomen als de machine langdurig ver in het veld aan het draaien is.

Het bordes aan de rechterzijkant is 40 centimeter breed, in twee delen opklapbaar en van de zelfde stervormig perforeerde stalen platen gemaakt als die van de loopdelen op de machine. De rupsen van de machine zijn 85 centimeter breed; 90 centimeter was eenvoudigweg op korte termijn niet leverbaar.

Trans Elektro leverde de overdrukinstallatie met signalering. Wanneer hij wijst op dit onderdeel benadrukt Fine dat bij zijn firma veiligheid voor de mens voorop staat. Hierop wordt niet bezuinigd.

Technische gegevens Doosan DX 340 LC:

motor Doosan DL 08
vermogen 184 kW (250 pk)
bij 1750 toeren
olieopbrengst 2 x 265 liter/minuut
hydraulieksysteem 324 liter
hydrauliektank 206 liter
dieseltank 550 lier
eigen gewicht (*) 35,5 ton

* Bij de door Les Lommers aan Fiberco geleverde machine.

Het volledige, uitgebreide artikel over de Doosan DX 340 LC van Fiberco is te vinden in het vakblad BouwMachines, editie 6 (mei 2008).

Reageer op dit artikel