nieuws

DAF dieseltruck ‘is de schoonste’

Geen categorie

“De schoonste dieseltruck ter wereld”. Dat zegt DAF topman A Goudriaan in het Eindhovens Dagblad over de eerste vrachtwagen met een milieuvriendelijke EVV-motor. “Schoner dan een gasmotor. En qua uitstoot van roetdeeltjes vijftig procent schoner dan de zogenaamde euro 5 norm die pas in 2009 gaat gelden”.

DAF dieseltruck ‘is de schoonste’

De eerste DAF’s met zogeheten EVV-dieselmotoren werden gisteren verkocht aan firma Jan de Rijk in Roosendaal en aan Roteb, de reinigings- en vuilophaaldienst van de gemeente Rotterdam.

De DAF motoren zijn voorzien van een speciale roetfilter die de uitlaatgassen zelfs nog schoner maken dan die van de huidige generatie gasmotoren.
De nieuwe motoren zijn, als het gaat om de uitstoot van roetdeeltjes, 94% schoner dan de dieselmotoren van tien, vijftien jaar geleden. Qua stikstofoxiden zijn ze 75% schoner. “Qua roetuitstoot liggen onze motoren zelfs 25 % onder de EVV norm. De nieuwe EVV-motor zorgt straks voor kortingen op de tol die wordt geheven voor het vrachtverkeer in Duitsland”, stelt Ron Borsboom, verantwoordelijk voor productontwikkeling bij DAF.

DAF Trucks werkt inmiddels aan nog schonere motoren van de zogeheten euro 6 generatie. Die komen over vijf jaar op de markt. Bovendien werkt DAF aan hybride trucks, een combinatie van elektro- en dieselmotoren. Borsboom: “Als een klant daar over vijf jaar naar vraagt zouden we die kunnen leveren”.

Reageer op dit artikel