nieuws

Boomlift-record: 90.000 kilo zware linde verplaatst

Geen categorie

In Voorschoten is een monumentale Hollandse linde verplant. Niet ver van zijn oude plekje kreeg de boom een tijdelijke standplaats, om in een later stadium een definitieve, prominente plek te krijgen op een nog aan te leggen rotonde. De verplanting van de boom was een spectaculair staaltje powerlifting onder leiding van BSI Bomenservice uit Baarn.

Boomlift-record: 90.000 kilo zware linde verplaatst

De boomverplaatsing van de 62 jaar oude linde, waar een van de grotere kranen van Nederland aan te pas kwam, duurde inclusief voorbereiding ruim drie dagen. BSI Bomenservice garandeert overigens de hergroei van de Voorschotense linde.

Negentigduizend kilogram
De boom is geplant in 1946 en weegt, inclusief de kluit en een tijdelijke stalen constructie daaromheen, 90.000 kilo. Voor zover bekend is dit een nieuw boomlift-record.
De linde heeft een stamomtrek van bijna 2,40 meter, een kroondiameter van veertien meter en is circa vijfentwintig meter hoog.
De boom werd door BSI Bomenservice op een 6-lijns platformwagen getild en zo naar de nieuwe plek gereden. De kraan pakte hem dan weer op en plaatste hem op zijn nieuwe (tijdelijke) locatie. Daarmee wordt een markant groen element voor de bevolking van Voorschoten gered.

Reageer op dit artikel