nieuws

Beul aan de slag in Utrechtse bejaardenflat

Geen categorie

In de Utrechtse wijk Overvecht werd gisteren het startschot gegeven voor de sloop van bejaardenflat Titus Brandsma. Het 35 meter hoge en 150 meter brede gebouw wordt door Van Eijk Sloopwerken uit Leiden op de ouderwetse manier met de kogel tegen de wereld gebeuld.

Beul aan de slag in Utrechtse bejaardenflat

Oud-bewoonster mevrouw Vorst-Abbenhuys mocht onder regie van kraanmachinist Willem van Amerongen de eerste klap tegen de liftschacht geven. Op de vraag van de slopers van Van Eijk of ze het trapje naar de cabine van de Hitachi KH 300 dragline nog op kon, klonk een vinnig en kordaat: “Watdaggiedan?”

Willem van Amerongen sloopt al jaren met de beul en legt uit dat de eerste klappen een daalder waard zijn. “Eerst in het midden een paar goede klappen en dan op beide hoogste hoeken. Je moet er voor zorgen dat de kabel niet om de hoek kan slaan. Dan heb je een serieus probleem.”

Voorafgaand aan het beulen is de complete flat door Van Eijk gestript. Specifieke moeilijkheden hier waren aanvankelijk een aantal vleermuizen en meer asbest dan verwacht. Dat laatste is onder deskundige leiding van de slopers van Van Eijk opgelost.

Tijdens de officiële manifestatie werd er door Dehaco uit Lisse een tweetal nevelkanonnen gedemonstreerd: de WLP 410 in de uitvoering standaardpaal op betonblok met aggegraat en de WLP 660 in Trailer Mounted uitvoering. De laatste kent drie ringen van nozzles die onafhankelijk van elkaar aan en uit kunnen. Daarnaast is de WLP 660 van 0 tot 340 graden roteerbaar. De bedoeling is dat het nevelgordijn als het ware een hoes om het te slopen deel legt, waarin het stof wordt opgevangen.

Reageer op dit artikel